Sofia bereid tot overleg met betogers

De regerende Bulgaarse Socialistische Partij (BSP) heeft zich zondag bereid verklaard met de oppositie te onderhandelen over vervroegde verkiezingen. President Zjeljoe Zjelev en zijn gekozen opvolger Petar Stojanov hadden hierop aangedrongen, nadat vrijdag demonstraties van de oppositie tot rellen en gewelddadigheden hadden geleid....

MICHEL MAAS

Van onze correspondent

Michel Maas

SOFIA

De straatprotesten tegen het socialistische regime gingen dit weekeinde door. De betoging van zondagmiddag was de grootste in een reeks die uiteindelijk moet leiden tot de vervroegde verkiezingen. De oppositie, verenigd in de Unie van Democratische Krachten, heeft nog niet gereageerd op de bereidheid tot onderhandeling. Zij eist vervroegde verkiezingen sinds het aftreden van de socialistische regering van Zjan Videnov, die het land in chaos achterliet. De socialisten willen echter opnieuw een regering vormen en de regeringstermijn van vier jaar, die eind 1998 afloopt, volmaken.

De hele dag heeft rond het parlementsgebouw een grimmig cordon van ME'ers in oorlogsrusting gestaan. Ze stonden er voor niks. Met z'n honderden bewaakten ze een leeg gebouw aan een leeg plein. De massabetoging van zondagmiddag was om de hoek, voor de Nevski- kathedraal, en in tegenstelling tot voorgaande dagen bleven de betogers daar. Niemand kwam naar het parlement.

Parlementariërs komen hier niet meer - de socialisten niet sinds ze vrijdagavond door de demonstranten werden belaagd, de oppositie niet sinds zij vrijdag demonstratief het pand verlaten had. Ver na middernacht, toen het aantal betogers was teruggelopen tot enkele honderden, deed de politie een aanval waarbij genadeloos op de betogers werd ingehakt. Bijna honderd mensen raakten gewond, bij wat door de oppositie als een strafexpeditie werd omschreven.

Zaterdag was de grimmige sfeer van vrijdagnacht nog niet geweken. Betogers die de vorige dag in elkaar geslagen werden, waren teruggekeerd en vertelden wie het maar horen wilde wat er was gebeurd.

Boykko Stankushev bijvoorbeeld, voormalig programmadirecteur van de staatstelevisie en anchorman van het programma Panorama. Hij liep nog een beetje moei zaam, zijn rug was blauw, zijn achterhoofd deed zeer en ook zijn arm toonde nog sporen van de klappen. Hij vertelt hoe de betogers tot ver in de binnenstad van Sofia werden achternagezeten, zelfs tot boven in de trappenhuizen om alsnog met wapenstokken in elkaar geslagen te worden. Stankushev kwam er goed vanaf. Philip Dimitri, voormalig premier, werd met een zware hersenschudding in het ziekenhuis opgenomen.

De socialisten deden zaterdag nog alles om de demonstraties te bagatelliseren. Het zou gaan om een handjevol mensen, tienduizend op z'n hoogst. 'Vandalen' waren het, en 'dronkelappen'. Om dat te bewijzen werden op last van de regering zelfs van alle gewonden in het ziekenhuis bloedproeven genomen.

Maar zondag heeft Sofia ze gelogenstraft. Niet een handjevol, maar de halve stad verschijnt om halfvijf op het plein. Geen mens kan er meer bij. En na afloop vertrekt iedereen. Niemand blijft achter. Alleen Tsaar Alexander II. Op zijn standbeeld, pal voor het parlement, wappert in stil protest al dagen een Bulgaarse vlag.

PAGINA 5: 'Als het moet gaan we door, net als de Serviers'

Meer over