Sofbalsters falen tegen eeuwige rivaal Italie

De Nederlandse softbalsters zijn er niet in geslaagd de Europese titel te heroveren op eeuwige rivaal Italië, hoewel het begin in de finale (best-of-three) nog zo hoopgevend was....

ANP

TURIJN

De Italiaansen, die twee jaar geleden in Bussum de Europese titel veroverden, wonnen zondag tweemaal met 5-4. De beslissing in de derde wedstrijd viel pas na verlenging, in de negende slagbeurt. In het verleden grabbelden de Italiaanse speelsters vaak en sloegen de Nederlandsen toe. In Turijn waren de rollen omgedraaid.

De ploeg van bondscoach Ruud Elfers had de nederlagen namelijk voor een belangrijk deel aan zichzelf te wijten. Italië sloeg dan wel beter, maar het waren de fouten - met name het binnenveld onderscheidde zich in negatieve zin - aan Nederlandse zijde die de doorslag gaven. In het derde duel kreeg de verliezende Nederlandse werpster negen hits tegen en werkte het veld tegen met zes fouten.

Opvallend was dat bij Nederland de angst toesloeg bij een voorsprong. In de voorronde verspeelde Nederland tegen Italië een voorsprong van 4-1 (4-5), ook zondagmiddag ging een voordelige marge van drie punten verloren. De vijfde innings bracht de ommekeer. Drie fouten leidden de ondergang in. De drie Nederlandse pitchers die op de plaat verschenen, konden die niet afwenden.

In het beslissingsduel 's avonds was de situatie niet anders. De 2-0 en 4-2 werkten onvoldoende inspirerend en gaven niet het nodige zelfvertrouwen. Italië kwam steeds terug, om in de verlenging toe te slaan.

Meer over