Soedan laat ter dood veroordeelde vrouw vrij

Een Soedanese vrouw die ter dood veroordeeld was omwille van haar huwelijk met een christelijke man, is op vrije voeten.

KHARTOEM - Het hoogste gerechtshof in Soedan bepaalde maandag dat de 27-jarige Meriam Ibrahim moest worden vrijgelaten. Dat hebben Soedanese media en de advocaat van de jonge moeder bekendgemaakt. De vrouw was eerder veroordeeld wegens het overtreden van de sharia, de islamitische wetgeving. Ze wachtte de straf - dood door ophanging - sinds februari af in een cel met haar twee kinderen. Een van de kinderen, een meisje, was volgens Soedanese media in de gevangenis geboren, de ander is een jongetje van 18 maanden, Martin.

De aanklacht was gebaseerd op het huwelijk van Meriam met een christen in 2011. Ze had zich verweerd met het argument dat ze weliswaar een islamitische vader heeft maar dat deze haar had verlaten, waarna ze door haar Ethiopische moeder christelijk werd opgevoed. In Soedan mogen moslimvrouwen niet met iemand trouwen die een ander geloof heeft. Mannen is het wel toegestaan. Bekering vanuit de islam is strafbaar.

Volgens de advocaat van de vrijgelaten vrouw is ze inmiddels herenigd met haar man. Volgens sommige berichten zouden ze naar de VS willen verhuizen. Haar man vluchtte in 1998 naar de VS, tijdens de strijd tussen het islamitische noorden en het overwegend christelijke zuiden. De VS, tal vanandere landen en mensenrechtenorganisaties hadden het doodvonnis in scherpe bewoordingen veroordeeld. Volgens de kritici was er sprake van een ernstige schending van de godsdienstvrijheid.

Amnesty International reageerde opgelucht op de vrijlating van de vrouw, die volgens de organisatie het slachtoffer was van 'gruwelijke ongerechtigheid.' De organisatie Christian Solidarity Worldwide zei blij te zijn dat er een streep gehaald is door een 'onmenselijk' vonnis.

De vrouw was in eerste instantie ook veroordeeld tot 100 zweepslagen wegens 'overspel.' Ook die straf zal niet voltrokken worden. Volgens sommige waarnemers is het aannemelijk dat de internationale kritiek heeft meegespeeld bij de vrijlating van de vrouw.

Soedan voerde in de jaren tachtig de sharia in. Die beslissing was mede de oorzaak van een opstand door christnen uit het zuiden. In 2005 sloten Noord en Zuid een vredesakkoord, dat de weg effende voor de onafhankelijkheid van Zuid-Soedan in 2011.

Voor president Omar Bashir was de afscheiding reden om te verkondigen dat de sharia strikt zou worden toegepast; het christelijke zuiden was immers een nieuwe staat geworden.

undefined

Meer over