Soda verwijdert teflon in een handomdraai

Het kan gebeuren. Niet alle adviezen die de afgelopen tijd in de Verleiding hebben gestaan, bleken zonder gevaar. Vaatdoekjes vlogen in brand, en mannetjeskonijnen ramden erop los....

Naar aanleiding van uw advies in de Verleiding van 30 juni had ik mijn zuster aangeraden haar frituurpan schoon te maken door water erin te koken met wat soda. De hele Tefal-beschermingslaag was na deze behandeling verdwenen en de pan is dus niet meer te gebruiken. Ik had nog een pan, maar wat doet u nu voor de rest van uw lezers?

A. Breedveld-Soepboer, Zaandijk

Bij het advies voor de frituurpan is aangenomen dat frituurpannen géén teflonlaag hebben. ‘Ik heb enkele frituurvetfabrikanten gebeld en die herkennen deze klacht niet’, zegt de woordvoerster van het Voorlichtingsbureau Margarine, Vetten en Oliën dat verantwoordelijk is voor deze tip. ‘Maar het is wel belangrijk de gebruiksaanwijzing van de pan op te volgen’, zegt het bureau er nu bij. Wat er precies met de pan is gebeurd, blijft trouwens raadselachtig. De beschadigde pan is er een van het merk De’Longhi, volgens de fabrikant heeft het betreffende type helemaal geen anti-aanbaklaag.

Meer over