Socialisten woedend over behandeling Strauss-Kahn

Politici van de Franse Socialistische Partij (PS) zijn woedend op de Amerikaanse justitie over de behandeling van IMF-directeur Dominique Strauss-Kahn. Ze vinden het onder meer onaanvaardbaar dat Strauss-Kahn zich niet heeft mogen scheren. De Fransman wordt beschuldigd van onder meer aanranding van een kamermeisje.

Voorzitter van de Parti Socialiste (PS) Martine Aubrey. © epa Beeld epa
Voorzitter van de Parti Socialiste (PS) Martine Aubrey. © epaBeeld epa

De voormalig minister van Cultuur, Jack Lang, zei dat de Amerikaanse justitie de rechtszaak tot een politieke kwestie heeft gemaakt. Een voormalig minister van Justitie, Robert Badinter, stelde dat Strauss-Kahn is 'vermoord door de media'. Andere partijgenoten uitten hun woede over de impact van de 'vernederende' beelden van de man.

Veel stemmen

In het Amerikaanse rechtssysteem worden aanklagers en politiechefs publiekelijk gekozen. In de Verenigde Staten worden zelfs veel rechters gekozen waaronder die in New York. De voormalig minister van Justitie gaf aan dat Amerikaanse rechters en openbaar aanklagers daarom streng handelden omdat het neerhalen van een machtig man altijd veel stemmen oplevert.

'Theatraal element'
Ook de Amerikaanse media willen seksuele misdrijven breed uitmeten. Beschuldigden zoals Michael Jackson en boxer Mike Tyson ondergingen hetzelfde lot als Strauss-Kahn. 'Ik geloof dat er een theatraal element inzit', zei een Amerikaanse advocaat.

In Frankrijk mogen normaal gesproken geen beelden worden getoond van een verdachte. Omdat Strauss-Kahn in de Verenigde Staten vastzit, worden wereldwijd beelden van de ongeschoren en geboeide man verspreid.

Meer over