Socialisten Japan verliezen fors in verkiezingen

De Socialistische Partij (SDP) van premier Tomiichi Murayama heeft bij de verkiezingen voor de helft van de zetels van het Hogerhuis een fors verlies geleden, maar het voortbestaan van de regeringscoalitie is er niet door in gevaar gekomen....

Reuter, AFP, AP

TOKYO

De voorzitter van de Liberaal-Democratische Partij (LDP), minister van Buitenlandse Zaken Yohei Kono, zei een bijeenkomst van de drie coalitiepartijen aan dat Murayama aanblijft. De LDP is de grootste regeringspartij en deed het zondag veel beter dan de socialisten.

Uit de einduitslag die door de kiescommissie werd bekendgemaakt blijkt dat de socialisten 25 van hun 41 zetels verliezen. De SDP sleepte slechts 16 zetels in de wacht; het slechtste verkiezingsresultaat dat de partij ooit boekte. Er waren 126 zetels te verdelen.

In het voltallige Hogerhuis hebben de socialisten nu nog maar 38 zetels. Murayama mikte op 22 zetels, maar waarnemers hadden vooraf verklaard dat de coalitie niet in gevaar zou komen als zijn partij tenminste 15 zetels zou behalen.

De LDP haalde 46 zetels (een verlies van 33) en de derde regeringspartij, de kleine Sakigake, kreeg er drie (een minder). De belangrijkste oppositiepartij Shinshinto (Partij van de nieuwe grens) wint tien zetels en komt uit op 39.

Het Hogerhuis heeft een ondergeschikte rol in het parlement. Het belang van de verkiezingen was vooral de overleving van de regering, die het mikpunt is van scherpe kritiek vanwege de aarzelingen en traagheid waarmee ze op een serie crises in Japan heeft gereageerd.

Meer over