Sociale satire én sci-fi

BEREND JAN BOCKTING

De buitenaardse wezens in District 9 komen niet naar aarde om de wereld te veroveren. Integendeel. De aliens die uit het ruimteschip boven Kaapstad kruipen worden in een oogwenk gedegradeerd tot derderangsburgers; ze belanden in aparte wijken en mogen niet naar dezelfde uitgaansgelegenheden als mensen. Dit heerlijke speelfilmdebuut van Neill Blomkamp, die opgroeide tijdens de apartheid in Johannesburg, is een sociale satire en zelfbewuste sciencefictionfilm ineen. Met zijn originele uitgangspunt won de jonge Afrikaans-Canadese filmmaker (1979) het vertrouwen van producent Peter Jackson, die hem met een budget van 30 miljoen dollar zijn gang liet gaan. Dat geld is welbesteed. Blomkamp draaide zijn film in documentairestijl - en juist daardoor ogen de door computers gegenereerde buitenaardse wezens angstaanjagend echt. District 9 is scherp én entertainend. Dat de boel tegen het eind uit de bocht vliegt, mag de pret niet drukken. Begin volgend jaar verschijnt Blomkamps tweede film, de thematisch vergelijkbare sciencefictionfilm Elysium.

District 9 (Neill Blomkamp, 2009)

RTL 7, 20.30-22.40 uur.

One Hour Photo

(Mark Romanek, 2002) De vaak net iets te overdreven lollige Robin Williams liet in 2002 twee keer zien dat hij ook een gedenkwaardige griezel kan spelen. In Christopher Nolans sfeervolle politiedrama Insomnia speelt hij een enge thrillerschrijver en in deze thriller van Mark Romanek maakt hij van de op het eerste gezicht uiterst vriendelijke foto-ontwikkelaar 'Sy' een angstaanjagende stalker. In het warenhuis waar Sy werkt heeft hij de ontwikkelapparatuur perfect afgesteld, en de afdrukken zijn altijd op tijd klaar. Nog beter zorgt Sy voor zijn favoriete klanten: van de familie Yorkin kent hij het adres uit het hoofd, en ook hun privéleven kent hij door de foto's door en door. Het is een zorg die in het stille, opzettelijk steriel gefilmde One Hour Photo langzaam bedreigende vormen aanneemt. Williams laat zich daarbij van een verrassend ingetogen kant zien, ook al blijft een aantal trekjes zeer herkenbaar: bril omhoogduwen, stropdas rechttrekken, met kleine pasjes lopen.

RTL 8, 20.30-22.20 uur.

Total Recall

(Paul Verhoeven, 1990) Vergeet de remake die nu in de bioscopen draait; de originele Total Recall is veruit superieur, en behoort tot de beste films die Paul Verhoeven (en zijn ster Arnold Schwarzenegger) maakte. De special effects mogen dan wat verouderd ogen, ze zijn nog altijd uitzonderlijk inventief. Bovendien staat het ingenieuze scenario, gebaseerd op een kort verhaal van Philip K. Dick (wiens werk ook aan de basis lag van Blade Runner), als een huis. Zoals veel sciencefictionschrijvers was Dick gefascineerd door de filosofische implicaties van futuristische verschijnselen als ruimte- en tijdreizen en kunstmatige intelligentie. Voor het hier en nu had Dick weinig aandacht; zijn privé-leven was een tragisch rommeltje.

RTL 7, 22.45-1.00 uur.

Shine a Light

(Martin Scorsese, 2008) Twee uur lange registratie van een concert dat de Rolling Stones in 2006 gaven in het relatief kleine Beacon Theater in New York, woon- en werkplaats van filmmaker Martin Scorsese. Door de duizelingwekkende manier waarop zijn hooggeschoolde cinematografen met hun camera's toveren is het vrijwel onmogelijk om stil te zitten.

ZDF, 0.45-2.40 uur.

undefined

Meer over