NieuwsSociale media

Sociale media zetten maatregelen tegen Trump-aanhangers door: Twitter verwijdert 70 duizend ‘complotaccounts’

Sociale mediabedrijven Facebook en Twitter zetten door met hun maatregelen tegen Trump-supporters op hun platform. Zowel Twitter als Facebook kondigde verdere ingrepen aan tegen desinformatie in aanloop naar de inauguratie van aankomend president Joe Biden.

Maandag meldde Twitter op het bedrijfsblog dat het meer dan 70 duizend accounts gewijd aan QAnon-theorieën heeft verwijderd. Beeld EPA
Maandag meldde Twitter op het bedrijfsblog dat het meer dan 70 duizend accounts gewijd aan QAnon-theorieën heeft verwijderd.Beeld EPA

Maandag meldde Twitter op het bedrijfsblog dat het meer dan 70 duizend accounts gewijd aan QAnon-theorieën heeft verwijderd van het platform na op de bestorming van het Capitool in Washington door Trump-aanhangers.

‘In de afgelopen weken is misleidende en foutieve informatie rond de Amerikaanse verkiezingen in 2020 de basis geweest voor oproepen tot geweld in het land’, schrijft Twitter. ‘Nu de resultaten van de verkiezingen officieel zijn gecertificeerd door het congres, hebben we vrijdag onze Civic Integrity policy (burgerlijk integriteitsbeleid, red.) bijgewerkt om onze aanpak tegen deze beweringen agressief te versterken.’ Twitter maakt in het bijgewerkte beleid expliciet duidelijk hoe het gebruikers die de voorwaarden overtreden gaat bestraffen: bij vijf of meer overtredingen worden accounts definitief verwijderd.

Ook Facebook zet door met maatregelen: operationeel directeur Sheryl Sandberg van Facebook liet maandag tijdens een persconferentie weten content te zijn met de beslissing van het bedrijf om Trumps account te blokkeren. Ze zijn niet van plan het vrij te geven. Facebook-topman Mark Zuckerberg had vorige week al gemeld dat de ban ten minste zou gelden tot aan de inauguratie van de aanstaande president van de VS, Joe Biden, op 20 januari.

‘Stop the Steal’

Facebook kondigde eveneens aan de komende weken alle ‘content’ –berichten, video’s, afbeeldingen – op het medium waarin de leus ‘Stop the Steal’ voorkomt, te verwijderen. Het is een leus die populair is bij Trump-aanhangers die geloven in de ongefundeerde beweringen dat er fraude is gepleegd bij de presidentsverkiezingen door de Democraten, waardoor Trump niet werd herkozen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zette maandag vraagtekens bij de ingrepen van sociale media en met name Twitter. De Duitse bondskanselier is van mening dat de rechter zou moeten beslissen of Trump van het platform mag worden verwijderd.

Verder lezen

Angela Merkel wil Trumploos Twitter toetsen via de rechter

Gaan de machtige techbedrijven bepalen wie er onder censuur komt te staan?

Bij QAnon ligt het nooit aan de theorie en altijd aan de feiten

Meer over