Sociaaldemocraat Sobotka benoemd tot premier Tsjechië

President Milos Zeman van Tsjechië heeft Bohuslav Sobotka vandaag tot premier benoemd. De sociaaldemocraat gaat een centrumlinkse coalitie leiden, waarin zijn partij CSSD gaat regeren met de liberale anticorruptiepartij ANO en de christendemocraten.

Op de voorgrond Bohuslav Sobotka, links van hem president Zeman. Beeld afp
Op de voorgrond Bohuslav Sobotka, links van hem president Zeman.Beeld afp

Sobotka (42) staat bekend als pro-Europees. Hij wil minder accent leggen op een streng bezuinigingsbeleid en via gerichte maatregelen het economisch herstel bespoedigen. De drie regeringspartijen hebben afgesproken het begrotingstekort onder de Europese norm van 3 procent van het bruto binnenlands product te houden en de belastingen het komend jaar niet te verhogen of te verlagen.

De benoeming van Sobotka was niet vanzelfsprekend. Hij heeft een slechte verstandhouding met de president en Zeman zou ook bezwaren hebben gehad tegen sommige kandidaten voor een ministerspost.

Tegenvallende verkiezingszege
De CSSD werd bij de verkiezingen van eind oktober de grootste partij, maar veel partijleden vonden de 20 procent die de partij had gehaald, tegenvallen. Sobotka dreigde door het partijbestuur te worden afgezet, maar wist zich te handhaven. De ANO ('ja') van miljardair Andrej Babis is een nieuwkomer in de Tsjechische politiek en gaat direct meeregeren. Babis bezit een netwerk van ruim 200 bedrijven en de belangrijkste boodschap van zijn beweging is dat Tsjechië op een zakelijke manier moet worden geleid, zonder vriendjespolitiek en andere corruptie. De vorige premier, Peter Necas, moest wegens een schandaal aftreden.

Meer over