SNS verlost van Spaans debacle

Het Spaanse vakantieoord La Cigüeña was een graat in de keel van SNS Property Finance. Met de verkoop aan twee Nijmeegse investeerders sluit SNS een hoofdpijndossier.

AMSTERDAM - SNS Property Finance heeft het Spaanse seniorenvakantiepark La Cigüeña weten te slijten aan de Nijmeegse investeerders Haystack Corp en Orange Avenue, een belangrijke stap in het puinruimen bij de noodlijdende vastgoedtak van SNS Reaal. Met de verkoop van het Spaanse hoofdpijndossier sluit de genationaliseerde bank en verzekeraar een 'lange, complexe geschiedenis af', maakte SNS dinsdag bekend.

SNS Property Finance wil niet zeggen hoeveel geld met de verkoop is gemoeid, maar volstaat met de verklaring dat de transactie 'niet tot additioneel' verlies zal leiden. De afgelopen jaren heeft SNS al veel geld afgeschreven op het vastgoedproject. NRC Handelsblad schrijft op basis van bronnen rond de verkoop dat de kopers 5 miljoen euro betalen voor La Cigüeña. SNS zou zelf 83 miljoen euro hebben gestoken in het vakantiepark voor welgestelde gepensioneerden nabij de Andalusische badplaats La Islantilla, 20 kilometer van de Portugese grens.

La Cigüeña (de ooievaar) groeide uit tot het symbool van de problemen bij de vastgoedtak van SNS, die de bank en verzekeraar begin dit jaar bijna noodlottig werden. Zes jaar geleden kwam het complex aan de Costa de la Luz, dat naast driehonderd appartementen ook zwembaden en een golf- en tennisbaan telt, in handen van SNS Property Finance door het faillissement van de projectontwikkelaar. SNS had op dat moment al tientallen miljoenen euro's voorgefinancierd, maar die kon de ontwikkelaar niet terugbetalen. Niet lang nadat La Cigüeña in handen van SNS was gekomen, stortte de Spaanse vastgoedmarkt in. Eind 2010 was nog maar een kwart van de appartementen verkocht.

La Cigüeña was een van de vele verlieslijdende projecten van SNS Property Finance. De vastgoedverliezen groeiden moederbedrijf SNS Reaal uiteindelijk zo ver boven het hoofd dat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem de bank en verzekeraar in februari nationaliseerde. Onteigende aandeelhouders en achtergestelde schuldeisers bleven met lege handen achter.

Dijsselbloem wil dat SNS Reaal de vastgoedtak komende tijd afstoot. De Amerikaanse vermogensbeheerder BlackRock adviseert het ministerie van Financiën over de verzelfstandiging van Property Finance.

In februari probeerde de Zeeuwse seksspeeltjesondernemer Gerard Cok al te profiteren van de malaise bij SNS Reaal door La Cigüeña over te nemen voor 6 miljoen euro. De deal met de ex-directeur van het Duitse erotiekconcern Beate Uhse ketste uiteindelijk af.

De nieuwe eigenaars, vastgoedinvesteerders Haystack Corporation en Orange Avenue, zeggen het complex na een 'intensieve periode van onderhandeling' op de kop te hebben kunnen tikken. De investeerders willen het vakantiepark herprofileren tot 'een nieuwe health- en wellnessbestemming voor de Europese markt', met restaurants, sportinstructeurs, nordic walking, hengelexcursies, paardrijden en zeilen. De verkoop van het project creëert volgens SNS 'nieuw perspectief voor La Cigueña en haar huidige en toekomstige bewoners'. Het vernieuwde park moet in april opengaan.

miljoen euro zou SNS hebben verloren op het vakantiepark La Cigüeña.

undefined

Meer over