SNS Nederlands Aandelenfonds

Als op de Amsterdamse beurs de koersen dalen, kachelt ook de waarde van Nederlandse beleggingsfondsen achteruit. Ook het SNS Nederlands Aandelenfonds ontkomst niet aan de malaise op de beurs....

Het SNS Nederlandse Aandelenfonds is er in 2001 nog niet in geslaagd de AEX-index te verslaan. Waar de graadmeter van de Amsterdamse beurs dit jaar al 15,3 procent wegzakte, daalde het SNS-fonds met 16,7 procent.

Het SNS Nederlands Aandelenfonds gebruikt volgens het jaarverslag ook opties en andere afgeleide instrumenten om het risico van koersdaling te voorkomen. Handig in tijden van forse koersdalingen.

Het fonds heeft de laatste maanden niet meer opties dan normaal ingeslagen, zegt fondsbeheerder J. Nauts. 'Op de beurs was lang sprake van een zijwaarste beweging. De koersen gingen omhoog, noch omlaag. In zo'n situatie is het kopen van opties pure waardevernietiging.'

Om risico's te spreiden, bezit het fonds aandelen uit diverse sectoren. Al naar gelang de marktomstandigheden past, de fondsbeheerder zijn portefeuille aan. Het SNS Nederlands Aandelenfonds is wel uit de risicovolle technologiefondsen gestapt, aldus Nauts. Fondsen als Versatel, UPC en KPN zijn momenteel 'onderwogen'. Het mocht het fonds niet baten. Op dinsdag verloor het SNS-fonds wederom een kleine 3 procent en sloot op 62,60 euro.

Meer over