SNS: een gezonde bank met een rottende vastgoedpoot

De kogel is door de kerk; de staat koopt SNS Reaal voor 3,7 miljard euro. Het concern leek de crisis van de laatste jaren goed te doorstaan, maar de rottende vastgoedpoot Property Finance bleek de gezondheid van SNS Reaal zo ernstig te beschadigen dat minister Dijsselbloem geen andere uitweg zag dan nationalisatie.

null Beeld ANP
Beeld ANP

SNS Reaal ontstaat in 1997 uit een fusie tussen de Samenwerkende Nederlandse Spaarbanken (SNS) en verzekeringsgroep Reaal. SNS Reaal bestaat uit banken (SNS Bank, ASN Bank, Regiobank en BLG Wonen) en verzekeraars (Zwitserleven, Reaal en Proteq).

Met de opbrengst van de beursgang in 2006 wordt voormalig ABN Amro-dochter Bouwfonds aangekocht. SNS Property Finance gaat de vastgoedpoot heten en kost SNS Reaal zo'n 810 miljoen euro.

Nadat in 2008 de markt voor kantoren instort, komt de Property Finance razendsnel in problemen. Door leegstand van kantoren en onverkoopbare projecten in binnen- en buitenland, boekt SNS jaarlijks honderden miljoenen euro verlies.

Staatssteun
Als branchegenoot Fortis aan de crisis ten onder gaat, doet ook SNS een beroep op staatssteun. Het krijgt 750 miljoen euro om de kapitaalbalans te versterken. Daarvan werd de afgelopen jaren 185 miljoen euro terugbetaald. Inclusief verschuldigde premies heeft de Nederlandse staat nog een slordige 850 miljoen euro van SNS tegoed.

Vooral in de loop van vorig jaar wordt duidelijk dat de opstapelende verliezen bij Property Finance de toekomst van het financiële concern steeds verder in gevaar brengen. Aangezien SNS geldt als een systeembank, een bank die te belangrijk is om failliet te gaan, komt overheidsingrijpen opnieuw in beeld.

De afgelopen maanden gaat SNS koortsachtig op zoek naar een oplossing, door onder meer de verzekeraars in de etalage te zetten. Maar geen enkele investeerder blijkt bereid om alle risico's van het concern over te nemen.

Deadline
De Nederlandsche Bank en het ministerie van Financiën onderzoeken in december vorig jaar nog een keer grondig de situatie bij SNS en constateren dat het nog erger is dan verwacht. Ze stellen een deadline voor de bank: voor 1 februari 2013 moet de oplossing worden gevonden.

Afgelopen week doen nog de geruchten de ronde dat Rabobank, ING en ABN Amro, onder druk van de overheid, bereid zijn 400 miljoen euro te stoppen in het noodlijdende concern. Dit blijkt echter onhaalbaar.

Als gisteren dan ook de laatste onderhandelingen met de grote investeringsmaatschappij CVC mislukken, laat de bank Dijsselbloem geen keuze. Een sluipende bankrun heeft ervoor gezorgd dat de bank 'technisch failliet' is, verklaarde directeur toezicht van DNB Jan Sijbrand.

Met de overname komt de bank weer in rustiger vaarwater. Voor de spaarder is er niets aan de hand. Naast de overheid zijn het de banken en aandeelhouders die op zullen gaan draaien voor de kosten.

null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over