'Snowzilla' Jonas treft New York: noodtoestand afgekondigd

'Dit is waarschijnlijk een van de zwaarste stormen in onze geschiedenis', zei burgemeester Bill de Blasio van New York zaterdag op een persconferentie. Daar maakte hij bekend dat in delen van zijn stad de noodtoestand is afgekondigd vanwege sneeuwstorm Jonas, die sinds vrijdag van zuid naar noord langs de oostkust van de Verenigde Staten trekt.

Sneeuw op Times Square. Beeld reuters
Sneeuw op Times Square.Beeld reuters

Volgens De Blasio kan Jonas in de top 5 van zwaarste sneeuwstormen terecht komen sinds de eerste meting in 1869. 'Blijf binnen of ga maar heel even naar buiten - en houd uw kinderen goed in de gaten', waarschuwde hij.

Op last van de gouverneur van de staat New York, Andrew Cuomo, wordt het openbaar vervoer zaterdagmiddag om half twee (lokale tijd) stilgelegd. Ook tunnels en bruggen worden afgesloten. Alle Broadwayshows zijn zaterdagavond afgelast. Di Blasio vraagt restaurants hun deuren te sluiten.

In New York wordt volgens de weerdiensten de komende uren 3 tot 6 centimeter sneeuw per uur verwacht. Autoverkeer van particulieren in de stad is voor de duur van de noodtoestand verboden. Alleen taxi's, hulpdiensten, bussen en noodzakelijk transport is toegestaan. Volgens gouverneur Cuomo moeten automobilisten echt thuisblijven. 'Dit is een noodsituatie, je moet nu niet op de weg zitten. De wegen zijn écht gevaarlijk', aldus Cuomo. Als een automobilist zonder noodzaak tijdens de storm toch gaat rijden, kan hij een boete krijgen en zijn rijbewijs in gevaar brengen.

(Tekst gaat verder onder de foto.)

Bill de Blasio Beeld reuters
Bill de BlasioBeeld reuters
Toeristen op Broadway. Beeld ap
Toeristen op Broadway.Beeld ap

North Carolina

Ook elders langs de oostkust zorgt de storm voor veel overlast. In North Carolina zitten ongeveer 150 duizend huishoudens zonder stroom en moest de politie 2000 keer uitrukken voor ongelukken die door het winterweer kwamen. Minstens vijf personen kwamen daarbij om het leven. Op snelweg Interstate 75 in Kentucky zijn honderden automobilisten gestrand.

Vrijdag werd al uit voorzorg het openbare leven in Washington platgelegd. Het openbaar vervoer rijdt sindsdien niet, scholen en overheidsgebouwen zijn gesloten.

De sneeuwstorm, op sociale media al aangeduid met #snowzilla en #snowmageddon2016, houdt in totaal elf oostelijke Amerikaanse staten in zijn greep. Er zijn 8.600 vluchten geannuleerd. 258 duizend huishoudens en bedrijven zitten zonder stroom.

Sleetje rijden in Washington Beeld reuters
Sleetje rijden in WashingtonBeeld reuters
Een man op ski's in het centrum van Washington. Beeld afp
Een man op ski's in het centrum van Washington.Beeld afp
Meer over