Snowden vraagt in Moskou asiel aan Ecuador

Klokkenluider Edward Snowden lijkt de Amerikaanse autoriteiten te snel af te zijn in een juridische klopjacht over drie continenten. Zondag landde hij in Moskou met een directe vlucht uit Hongkong. Einddoel is Ecuador, waar Snowden politiek asiel heeft aangevraagd.

MOSKOU/PEKING - Gisteravond verbleef Snowden (die niet over een Russisch visum zou beschikken) waarschijnlijk in een 'capsulehotel' in de transitzone van een Moskous vliegveld. Hij ontmoette er de Ecuadoriaanse ambassadeur te Moskou, bij wie hij asiel aanvroeg. De Russische autoriteiten, die eerder al hadden gezegd een verzoek van Snowden welwillend te zullen bekijken, maakten geen aanstalten de Amerikaanse gast op te pakken. Zolang Snowden in de transitzone verblijft, is hij officieel niet in Rusland (dat trouwens geen uitleveringsverdrag met de VS heeft).

Volgens Russische bronnen staat Snowden voor vandaag geboekt op een vlucht naar Cuba. De klokkenluiders van WikiLeaks maakten zondag bekend dat zij Snowden bijstaan om hem 'via een veilige route' Ecuador te laten bereiken. Eerder verleende dat land asiel aan WikiLeaks-voorman Julian Assange, die nog steeds in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen verblijft. Ecuador heeft wel een uitleveringsverdrag met de VS, maar politieke vluchtelingen vallen daar niet onder.

Washington wil Snowden aanklagen voor onder meer spionage en diefstal en diende vrijdag een uitleveringsverzoek in bij Hongkong, waar hij sinds 20 mei verbleef. De oud-medewerker van de geheime dienst NSA onthulde de afgelopen weken omvangrijke afluister- en 'meelees'-programma's van de Amerikaanse inlichtingendiensten. Supporters zien in hem een held die strijdt voor de publieke zaak. Tegenstanders noemen hem crimineel en verrader.

Hongkong claimde zondag dat het Amerikaanse uitleveringsverzoek 'niet geheel voldeed aan de juridische eisen' - iets wat later door de VS werd bestreden. Snowdens vertrek uit Hongkong ging gepaard met nieuwe onthullingen in een interview met de South China Morning Post over Amerikaanse penetratie van China's nationale mobiele telecombedrijven en van twee universiteiten die als 'ruggengraat' van het Chinese internet functioneren. NSA zou alles doen 'zoals het hacken van Chinese telecombedrijven, om jullie sms-data te stelen'.

Zondag werd duidelijk dat een dag eerder Snowdens Amerikaanse nationaliteit is ingetrokken, waarschijnlijk om internationaal reizen te bemoeilijken. Maar in Hongkong werd officieel bekendgemaakt dat Snowden het territoir 'op eigen initiatief' had verlaten 'op een legale en normale manier'.

Sommige Amerikaanse politici reageerden geërgerd op de rol die China, Hongkong en vooral Rusland spelen. 'Poetin lijkt er altijd op uit Amerika een vinger in het oog te steken - of het nu om Syrië gaat of Iran of met Snowden', zei de Democratische senator Schumer. 'Dit krijgt serieuze gevolgen voor de Amerikaans-Russische relaties.'

undefined

Meer over