'Snowden kan mogelijk deal sluiten met VS'

De kans bestaat dat Edward Snowden binnenkort een deal sluit met het Amerikaanse ministerie van Justitie. Dit zou onder andere betekenen dat de NSA-klokkenluider na twee jaar weer kan terugkeren naar zijn thuisland.

Redactie
Edward Snowden op een videoscherm tijdens een bijeenkomst over klokkenluiders in Straatsburg in juni. Beeld reuters
Edward Snowden op een videoscherm tijdens een bijeenkomst over klokkenluiders in Straatsburg in juni.Beeld reuters

In een interview met Yahoo News zegt voormalig minister van Justitie Eric Holder dat het ministerie open staat voor een schikking met Snowden, die momenteel in Moskou verblijft. Holder: 'Ik weet zeker dat er een basis is voor een uitkomst die uiteindelijk voor iedereen aanvaardbaar is'.

Holder, die in april afscheid nam als minister onder Obama, zegt verder dat Snowdens onthullingen over de spionagepraktijden van het Amerikaanse inlichtingensysteem 'een noodzakelijk debat' hebben losgemaakt. In 2013 begon Snowden met het lekken van documenten aan de Britse krant The Guardian en de Amerikaanse krant The Washington Post.

Eerder zei Holder, die inmiddels is teruggekeerd naar het advocatenkantoor Covington & Burling in Washington, dat de VS bereid zijn om 'in gesprek te gaan' met Snowden, meldt The Guardian. Met zijn jongste uitspraken lijkt hij een stap verder te gaan.

In reactie laat een woordvoerster van Holders opvolger, minister van Justitie Loretta Lynch, weten dat de positie van Obama's regering niet is veranderd. 'Dit is een doorlopende zaak en ik ga niet in op details', zei ze tegen Yahoo News. 'Wat ik wel kan zeggen is dat we Edward Snowden nog steeds terecht willen zien staan in de Verenigde Staten.'

Interview Snowden

Lees hier het interview dat Huib Modderkolk van de Volkskrant in januari had met Snowden in Moslkou. 'De Nederlanders werken voor de Amerikanen. Ze doen wat wij ze vertellen wat ze moeten doen. Ze worden niet gewaardeerd vanwege hun capaciteiten, maar vanwege de vrije doorgang die ze bieden. Daarvoor gebruikt de NSA ze.'

Meer over