Snowden en Greenwald waarschuwen voor metadata

NSA-klokkenluider Edward Snowden en verslaggever Glenn Greenwald waarschuwen ervoor dat overheden meer inbreuk op de privacy doen door metadata te verzamelen dan door direct telefoongesprekken en e-mails af te tappen.

Edward Snowden en Glenn Greenwald (rechts onderin) Beeld reuters
Edward Snowden en Glenn Greenwald (rechts onderin)Beeld reuters

Metadata zijn gegevens over telefoongesprekken: welke nummers met elkaar bellen, wanneer en hoe lang. Bij metadata wordt de inhoud van een gesprek niet opgeslagen. 'Ze laten onze verbindingen zien, onze politieke verbintenissen en onze eigenlijke activiteiten', aldus Snowden.

Greenwald en Snowden spraken gisteren via een videoverbinding op een conferentie van Amnesty International in de Amerikaanse stad Chicago. Amnesty International voert campagne om een einde te maken aan de afluisterpraktijken van de Amerikaanse overheid. Vorig jaar bracht Snowden naar buiten dat zijn voormalige werkgever, veiligheidsdienst NSA, massaal telefoongesprekken afluistert en e-mails bekijkt.

Meer onthullingen
Snowden leeft in ballingschap in Rusland, als hij naar de Verenigde Staten komt kan hij gearresteerd worden. Greenwald schreef over de onthullingen en beloofde gisteren dat er binnen twee maanden nog meer komen.

'Ik hoop en geloof dat hoe meer we verslag doen en hoe meer mensen de omvang van het misbruik zien, en niet alleen de omvang van het toezicht, hoe meer mensen erom zullen geven', zei hij vanuit Brazilië.

undefined

Meer over