Snorfietser hoeft geen helm op van BOVAG en RAI

De snorfiets, verworvenheid van de late jaren tachtig en al lang niet meer strikt voorbehouden aan de pizzakoerier die je tenen eraf rijdt, dreigt uit het straatbeeld te verdwijnen....

'Invoering van de helm en het certificaat betekent feitelijk dat de snorfiets wordt afgeschaft', menen RAI en BOVAG. Ze denken dat jongeren massaal de overstap zullen maken naar de bromfiets. Dat is nog niet zo erg. Vervelender is het voor al die oudere snorfietsberijders, toch nog altijd zo'n 60 procent. Die verliezen 'een comfortabel vervoermiddel dat zonder helm bereden kan worden'.

BOVAG en RAI pleiten voor een eenvoudige vorm van kentekenregistratie. Dan kan de politie, vermoeden ze, makkelijker controleren op de deugdelijkheid van het vehikel. Daar mankeert dikwijls van alles aan: de bezitter telt natuurlijk pas echt mee, als hij het ding flink heeft opgevoerd.

De branche-organisaties willen dat brom- en snorfietshandelaren zich veel terughoudender opstellen als het gaat om de verkoop van zogeheten 'opvoer-onderdelen'. Wat de BOVAG betreft mogen haar leden er zelfs meteen mee ophouden, blijkt uit de oproep die ze inmiddels heeft verstuurd. Is dat erg? De echte snorfiets-hobbyist zal zich er allicht niet door uit het veld laten slaan. Die kent zijn weg wel, in het woud van uitlaten en carburateurs. Voor een paar kilometer per uur extra heeft hij de BOVAG-handelaar niet nodig.

Meer over