Snoepje van de dag

Bezitters van een iPhone krijgen morgen een sterk vernieuwd besturingssysteem. Wat schieten we - naast de schreeuwende kleurtjes - ermee op? iOS 7 in 17 vragen.

Wat gebeurt er?

Stel je mobiele telefoon even voor als je huis. En bedenk dan hoe vreemd je zou opkijken als iemand 's nachts het interieur een make-over geeft. Dat is wat Apple doet met de zevende versie van het iOS, de softwaremotor van 700 miljoen mobiele telefoons, tablets en muziekspelers. Iedereen die vanaf woensdag de software update op zijn iPhone 4 (en hoger), iPad 2 (en nieuwer) of iPod Touch (5de generatie), krijgt het nieuwe jasje.

Vanwaar deze opfrisbeurt?

De ontwerpers zeggen dat ze het iOS hebben gestroomdlijnd en opgevoerd. Er zijn zeker verbeteringen te vinden die het mobiele leven veraangenamen. Plus een aantal 'what the f***s?'.

Zoals die schetterende kleurtjes. Wiens idee is dat?

Die zijn bedacht door Jonathan Ive, de Britse designgoeroe van Apple. Hij is van de strakke lijnen en eenvoud. 'Alleen zaken toevoegen waar de gebruiker iets aan heeft', is zijn motto. Daar valt deze snoepwinkel kennelijk onder. Gelukkig went het snel. Dan kan de lasbril weer af.

Doorschijnende schermen - ook Ive's idee?

Ja. Volgens hem houd je zo te allen tijde het zicht op wat belangrijk voor je is. Designerdingetje.

En al dat wit? Die smalle lettertjes? Animaties?

Ja. Ja! Maar het is niet allemaal louter verfraaiing. Zonder dat je een cent uitgeeft, heb je met iOS 7 opeens een groter scherm. Die zwarte balken bovenin en onder zijn verdwenen.

Maar een echte verbetering?

Met stip: het Controlecentrum. Dat is een snelmenu voor instellingen die je het vaakst verandert zoals wifi uit of aan. Er zit ook een compacte muziekspeler, mét volumeregeling. Verder staan er vier meest gebruikte toepassingen op: camera, rekenmachine, timer en zaklantaarn. Ja, Apple maakt in een klap duizenden flashlight-apps overbodig.

Dat controlecentrum oogt... bekend?

Niet doorvertellen. Zit al jaren in Android, Google's mobieltjesmotor. Beter goed gejat dan slecht bedacht.

Wat is het Berichtencentrum?

De plek waar je je agenda voor die dag vindt, plus recente berichten en updates van vrienden en de meldingen van apps en games zoals Wordfeud: Je hebt weer verloren van Jacomijn.

Hé, een nieuwe camera-app?

Alle grote opties staan nu op een overzichtelijk rijtje onderaan het scherm: video, foto, vierkant (sommige internetdiensten zweren bij dat formaat) en pano(rama). Toegevoegd zijn ook filters, die je kunt selecteren vóór je een foto neemt. Je kunt ze later ook weer ongedaan maken. (Dag tienduizenden filterverkopers.)

What the f**k is Airdrop?

Het is een nieuwe manier om zaken met gebruikers in je directe omgeving te delen. Als jij Airdrop hebt aanstaan en zij ook op hun iPhone, iPod Touch of iPad, stuur je zo een foto over of weblink over via wifi of bluetooth. Je stelt zelf in met wie je 'aidropt'.

Krijg ik geen seintje voor updates meer?

iOS 7 installeert automatisch alle updates voor apps, op 'energiezuinige momenten'. Dat scheelt batterijduur. Er gebeurt trouwens meer automatisch. Vroeger, als je Facebookvrienden weer nieuwtjes hadden, moest je de Facebook-app eerst starten voor hij de berichten synchroniseerde. Dat gebeurt nu alvast op de achtergrond.

Waar moet ik 'zoeken' zoeken?

'Zoek op deze iPhone' kwam vroeger tevoorschijn als je maar lang genoeg je startscherm(en) naar rechts veegde. Nu kun je dat oproepen door op een willekeurig startscherm een licht veegje omlaag te maken.

Krijg ik een andere galerij?

In je bibliotheek kun je nu opnamen rangschikken naar 'gebeurtenissen', bijvoorbeeld alle vakantiefoto's. Je kunt ook alle beelden van één jaar in een overzicht zetten. Dan krijg je een mozaïek met priegelbeelden. Handig? Misschien. Grappig? Zeker.

Hé, is dat gejat van Windows?

Je bedoelt de nieuwe tabbladweergave in Safari. iOS zet alle webpagaina's die je open hebt staan als een soorten kaartenbak achter elkaar. Ja, dat lijkt wel op Windows Flip 3D (denk aan Alt+Tab) uit Windows Vista en Windows 7.

Is het allemaal rozegeur en maneschijn?

Nee. Enkele trucjes zitten goed verborgen. Zoals opties die je oproept door van de rechterzijde van je scherm een veeg te geven. In e-mail roep je daarmee een menuutje op dat je bijvoorbeeld berichten naar specifieke mappen laat verplaatsen. Da's wel even zoeken.

Echte missers?

Je kunt nog geen persoonlijke profielen aanmaken op een toestel dat meerdere mensen gebruiken. Zodat je elk een eigen contactlijst hebt of je kinderen niet tot alles toegang hebben op de iPad. Je kunt niet zelf bepalen wat je standaardprogramma's zijn voor zaken als e-mail. Je kunt ook geen standaardapps wissen (wie gebruikt er Aandelen?). Om bestanden op je iPhone te zetten, moet je nog steeds de ingewikkelde route via iTunes gebruiken. Het is ook onhandig dat Apple je niet toestaat om veel concurrerende videoformaten af te spelen. Je moet ze eerst converteren.

Op naar iOS 8 dus?

Als Apple daar maar weer niet vijf jaar over doet.

Kopers van het nieuwe topmodel iPhone, de 5S, kunnen hun toestel op slot zetten met een vingerafdrukbeveiliging. Ze hoeven niet bang te zijn dat criminelen hun vingers eraf hakken om de telefoon van het slot te halen. 'De sensor is zo ontworpen dat een scan uitsluitend met een levende vinger kan worden gemaakt', heeft een beveiligingsspecialist gezegd tegenover de nieuwssite Mashable. Behalve voor de ontgrendeling van het toestel kunnen met een vingerafdruk ook aankopen in de iTunes Store, de webwinkel van Apple voor muziek, films en software, worden bevestigd. De sensor blijkt overigens slecht te werken met zwetende handen. Als vingerafdrukherkenning niet werkt, moet een gebruiker alsnog een pincode intoetsen.

undefined

Meer over