Snobberige socialite

The New York Times

op 24 augustus 1933, één dag na de bioscooppremière, over de verfilming van de Broadwaymusical Dinner at Eight.

H et tijdsbeeld dat in Dinner at Eight wordt geschetst klinkt weer opvallend actueel: een snobberige socialite organiseert wekelijkse high society-etentjes, maar realiseert zich gaandeweg dat ook in haar kringen de invloed van de Grote Depressie onontkoombaar is. Met de vlot geschreven komedie, gebaseerd op de gelijknamige Broadway-musical van George S. Kaufman en Edna Ferber, wilde de befaamde Amerikaanse filmproducent David O. Selznick (1902-1965) het succes van de mozaïekfilm Grand Hotel, die één jaar eerder werd uitgebracht, overtreffen. De samenwerking met regisseur George Cukor werd een van de succesvolste uit de filmgeschiedenis; na Dinner at Eight maakten ze David Copperfield (1935), The Prisoner of Zenda (1937) en Gone with the Wind (1939).

Dinner at Eight (George Cukor, 1933)

Eén, 14.05-15.55 uur.

Shakespeare in Love

(John Madden, 1998) Wanneer hij een als jongen verklede actrice (Gwyneth Paltrow) ontmoet, vindt de ploeterende toneelschrijver William Shakespeare (Joseph Fiennes) inspiratie voor zijn nieuwe toneelstuk, met de voorlopige titel Romeo and Ethel the Pirates Daughter. Op lichtvoetige wijze toont Shakespeare in Love de ontstaansgeschiedenis van een briljant verhaal, waarmee regisseur John Madden (Captain Corellis Mandolin, Proof) vrij subtiel toont hoe klein het verschil is tussen de creatie van een toneelstuk, ruim vierhonderd jaar geleden, en het maakproces van een film. Ondanks de klassieke uitstraling is Shakespeare in Love door het eigentijdse scenario een moderne film. Na het geniale Romeo + Juliet (1996) van Baz Luhrmann de tweede kostuumfilm in een aangenaam modern jasje. De komedie ontving dertien Oscarnominaties, waarvan ze er zeven won, waaronder het beeldje voor beste film.

RTL 8, 22.00-0.20 uur.

Buffalo Soldiers

(Gregor Jordan, 2001) Ze vermaken zich met drugs en schimmige handeltjes, en rijden knetterstoned met hun tanks door rustige dorpjes. De Amerikaanse soldaten uit Buffalo Soldiers vervelen zich dood. Het is vredestijd en op hun Duitse legerbasis is niets te doen. 'Waar vrede heerst, keert de oorlogszuchtige mens zich tegen zichzelf', luidt een citaat van Friedrich Nietzsche dat het politiek incorrecte, cynische verhaal moet onderbouwen. Buffalo Soldiers is een zwarte komedie die een culthit had kunnen worden, als hij net iets eerder was gemaakt. Met groot succes beleefde de film zijn wereldpremière,uitgerekend op 10 september 2001. Een dag later was het bespotten van het Amerikaanse leger uit den boze. Buffalo Soldiers werd nooit landelijk in de bioscoop uitgebracht.

SBS 6, 23.50-1.40 uur.

undefined

Meer over