'Snel duidelijkheid uitbreiding EU'

Voorzitter Prodi van de Europese Commissie wil dat landen die goed zijn voorbereid op toetreding tot de Europese Unie (EU), eind dit jaar duidelijkheid krijgen over het tijdstip van hun lidmaatschap....

Prodi, die woensdag door het Europees Parlement wordt gekozen tot nieuwe voorzitter van de EU, zei dit dinsdag tijdens een toespraak in Straatsburg. Hij vindt dat de landen die op de nominatie staan deel uit te maken van de Unie, snel duidelijkheid moeten krijgen. Het gaat ondermeer om Polen, Hongarije, Tsjechië, Slovenië en Estland.

Deze landen vormen de zogenaamde kopgroep, waarmee de EU al vergaande onderhandelingen voert. De voormalige communistische landen willen begin volgende eeuw toetreden.

Ook Cyprus, Malta en Turkije willen deel gaan uitmaken van de Unie. En de Balkanlanden is op termijn toetreding in het vooruitzicht gesteld.

Europese ministers van Buitenlandse Zaken hebben zich tot nu toe huiverig getoond voor het vaststellen van data voor toetreding van nieuwe landen tot de Europese Unie.

Prodi vindt dat eventueel langdurige overgangsperiodes afgesproken moeten worden met landen met grote sociale en economische problemen, zoals Roemenië en Bulgarije. Deze landen zouden al wel moeten kunnen deelnemen aan de euro en met de Europese Unie moeten samenwerken in veiligheidskwesties.

De voormalige communistische landen in Oost-Europa en Cyprus en Malta willen spoedig deel gaan uitmaken van de EU. Turkije hoopt op de halfjaarlijkse top van december dit jaar officieel als kandidaat-lid te worden voorgedragen.

De uitbreiding vergt volgens Prodi ambitieuze hervormingen van de Europese instellingen, waarvoor volgend jaar onderhandelingen beginnen. De crisis in de Europese Commissie en de lage opkomst bij de verkiezingen voor het Europarlement in juni zijn des te meer reden daarvoor.

Woensdag zal het Europees Parlement naar verwachting Prodi kiezen tot nieuwe voorzitter van de Commissie. Ook wordt het negentien leden tellende dagelijks bestuur gekozen.

Meer over