Sneeuw geeft grote problemen op de weg en nieuwe CIA-chef doet lijmpoging

Goedemorgen. Vooral in het oosten is vannacht flink wat sneeuw gevallen. De nieuwe CIA-chef Michael Pompeo nam, zonder zijn toekomstige baas openlijk af te vallen, afstand van Donald Trump. En leeuwen, cheeta's en tijgers zijn voortaan verboden als accessoire in de Emiraten. Dit en meer leest u in ons ochtendoverzicht.

Nijmegen wordt wakker met een pak sneeuw. Beeld anp
Nijmegen wordt wakker met een pak sneeuw.Beeld anp

Terwijl u sliep

Nieuwe CIA-baas blust brand tijdens hoorzitting Senaat
Als aanstaand hoofd van een van de inlichtingendienst die zich volgens Trump schuldig maken aan nazi-praktijken, sloeg Michael Pompeo in de Senaat een totaal andere toon aan dan zijn toekomstige baas.

Tattoopoli gaat pijnlijke tatoeages verwijderen

Iedereen met huidproblemen door tatoeages kan vanaf vandaag terecht bij de eerste tattoopoli van Nederland, in het VUmc in Amsterdam. Het ziekenhuis verwacht vooral patiënten met allergische reacties op de inkt.

Verbod op tijger als accessoire in de Emiraten (+)
In de Verenigde Arabische Emiraten mogen particulieren niet langer tijgers, leeuwen, cheeta's en andere wilde dieren houden. Dat betekent dat de zeer welgestelden op zoek moeten naar een nieuw statussymbool.

Een man gaat een stukje rijden met zijn Cheeta. Beeld
Een man gaat een stukje rijden met zijn Cheeta.Beeld

Sneeuw geeft grote problemen op de weg in oosten
Sneeuwval zorgt voor problemen op de weg in het midden en oosten van het land. Vooral in de Betuwe en in het grensgebied met Duitsland ligt er nog steeds sneeuw op de weg.

Vandaag in het nieuws

Leerlingen van het Grotiuscollege in Heerlen herdenken Tharukshan Selvam (15). Hij pleegde zondag zelfmoord na aanhoudende pesterijen. De rechtbank in Den Haag behandelt de zaak die Forum voor Democratie, de partij van Thierry Baudet, heeft aangespannen tegen premier Mark Rutte. De partij eist 'naleving van de referendumwet'.

In de Kuip opent Peter Houtman vanmiddag het Feyenoord Museum (200 vierkante meter) over de historie van de club. En na een pauze van een kleine maand gaat de eredivisie weer van start. Go Ahead Eagles en AZ zijn de eerste teams die beginnen aan de tweede seizoenshelft.

Aanraders van de redactie

De folder is passé: Klaver gamet en Rutte vlogt (+)
Bij de komende verkiezingen mogen zo'n 850 duizend jongeren voor het eerst hun stem uitbrengen. Lijsttrekkers doen er alles aan om met die groep in contact te komen.

Smogalarm in Warschau: 'Polen wordt het China van Europa' (+)
Terwijl de meeste Europese landen steenkool proberen te weren, bouwt Polen nog volop kolencentrales. En dat zullen ze weten, de luchtvervuiling in steden als Warschau en Krakau is enorm. Zelfs in Peking is het minder erg.

'In het buitenland zijn ze jaloers op Nederland' (+)
Het botert steeds beter tussen de overheid en het bedrijfsleven, zegt miljardair John Fentener van Vlissingen, met dank aan de Big Improvement Day. De overgrote meerderheid doet zijn best.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

John Fentener van Vlissingen. Beeld Jiri Buller
John Fentener van Vlissingen.Beeld Jiri Buller

Herhaal kolderieke onzin, en zie: een schokkend feit (+)
Op het woordje 'zou' zijn kathedralen van nieuws te bouwen. Complete tv-uitzendingen kunnen volgepraat worden, halve kranten volgeschreven, eindeloos veel Twitterdraadjes gevuld, de radio kan volcontinu draaien. 'Zou' is de stoplap voor de verslaggever die de ongeverifieerde bewering moet duiden.

'Als producent kan ik eindelijk van het applaus genieten' (+)
Actrice Janke Dekker leeft voor de musical, vroeger op en tegenwoordig naast het podium. En het moet wél ergens over gaan. Hoezo dan nu een productie over FIFA-baas Sepp Blatter?

'Aartsbisschop verwóést het bisdom' (+)
De aartsbisschop is kwaad op een enthousiaste kerk. Toine Heijmans in Saasveld.

Trump zei dat 96 miljoen mensen in de Verenigde Staten vruchteloos op zoek zijn naar een baan. Beeld afp
Trump zei dat 96 miljoen mensen in de Verenigde Staten vruchteloos op zoek zijn naar een baan.Beeld afp
Meer over