Snedige nieuwsquiz blijft aardig dankzij presentatoren

Dit Was Het Nieuws vormt de uitzondering op de regel dat satirische televisie in Nederland vaak niet erg om te lachen is. Dankzij Acda, Heertje en Edens.

HARO KRAAK

Programma?

Dit Was Het Nieuws. Vandaag om 22.10 uur op RTL 4. Begin van een nieuw seizoen.

Op RTL 4?

Dit Was Het Nieuws begon in 1996 bij de TROS. Dertien jaar later en tweehonderd afleveringen verder stopte de grootste familie van Nederland met het satirische nieuwsprogramma. Op 5 juni 2010 zond RTL voor het eerst een speciale aflevering van Dit Was Het Nieuws uit, geheel gewijd aan de verkiezingen die toen gehouden werden. Daarna begon een regulier seizoen bij RTL 4.

Wie leiden de teams tegenwoordig?

Het programma is terug bij de bezetting waar het vijftien jaar geleden mee begon. Spelleider is nog altijd de snedige Harm Edens en de teams worden als vanouds voorgezeten door Raoul Heertje en Thomas Acda. De laatste werd eerder vervangen door Jan Jaap van der Wal, maar is sinds het voorjaar van 2011 weer van de partij.

En wie schuiven daar bij aan?

Deze zaterdag zijn dat horrorregisseur Tom Six en de zwangere BNN-presentatrice Sophie Hilbrand. Haar vriend en toekomstig vader van hun kind Waldemar Torenstra mag later in de reeks ook opdraven. Net als mediamagnaat John de Mol, strafrechtadvocate Inez Weski en cabaretier Erik van Muiswinkel.

Satirische tv maken, kunnen Nederlanders dat wel?

Dat valt in de praktijk vaak tegen. Zoals de meeste satirische programma's die in Nederland de revue gepasseerd hebben is Dit Was Het Nieuws ook een adaptatie van een succesvol Angelsaksisch programma (Have I Got News For You). De meeste gingen betrekkelijk roemloos ten onder. Denk aan Jan Jaap van der Wals spin-off van Jon Stewarts The Daily Show (na drie weken van de buis gehaald). Of de Britse muziekquiz Never Mind The Buzzcocks, door BNN omgetoverd tot Doe Maar Normaal (het vijfde seizoen is net begonnen, maar komt niet in de buurt van het origineel). Dit Was Het Nieuws is de uitzondering op de regel. Zelfs met minder geestige gasten weet het trio Acda, Heertje en Edens op de lachspieren te werken.

En wordt het dit keer weer leuk?

Dat is afwachten. De heren spelen zoals altijd in op de actualiteit. En nieuws is altijd nieuw, volgens presentator Harm Edens, 'behalve Israël, dat is er altijd'. Ongetwijfeld wordt de kijker overstelpt met lawines, MOE-landers, treiterjournalisten, medische pottenkijkers, Syrische rebellen en toekomstig PvdA-leiders.

Hoe werkt het ook al weer?

Er zijn drie rondes, plus een tussenronde waarin een onderschrift bij een foto bedacht wordt. In de eerste ronde moeten de teams raden wat het nieuws was aan de hand van beelden, in de tweede aan de hand van krantenkoppen. De derde ronde heet 'Vier foto's op een rij, één hoort er niet bij'.

En wie wint er uiteindelijk?

Edens zegt tussen de rondes door 'We kijken even naar de stand', maar in werkelijkheid maakt de score niet uit. Meestal wint Heertje. Of Acda.

undefined

Meer over