Sms-project politie wint prijs

Het project SMS Alert, dat de politie Midden en West-Brabant bedacht, is de winnaar van de mr. Gonsalvesprijs. Vrijdag maakte de jury in Den Haag bekend dat zij dit project verkoos boven het Cabrio-project van de politie Amsterdam-Amstelland en het 3D Plaats Delict Imaging....

ANP

SMS Alert is inmiddels bij een groot deel van de politiekorpsen in gebruik. Als de politie bijvoorbeeld op zoek is naar een gestolen auto, een voortvluchtige inbreker of een verward persoon, stuurt ze een sms-bericht rond aan de ‘abonnees', die dan hun ogen en oren open kunnen houden. Dat heeft in diverse gevallen tot snel resultaat geleid, zei een woordvoerder van de organisatie achter de Gonsalvesprijs. ‘Er worden bijvoorbeeld gestolen auto's binnen een uur teruggevonden.’

Het spreekt de jury aan dat ‘op een betrekkelijk simpele, maar geheel nieuwe wijze burgers worden betrokken bij het opsporingswerk’. De opsporingscapaciteit van de politie wordt daardoor aanzienlijk vergroot. Even belangrijk vindt de jury dat het project de deelnemers het gevoel geeft dat zij actief kunnen bijdragen aan een veiliger leefomgeving.

Het is de tweede keer dat de prijs voor vernieuwingen in de rechtshandhaving is uitgereikt. De Gonsalvesprijs is een tweejaarlijkse prijs, die de eerste keer door het Multi-Etnisch politiewerk van het korps Haaglanden werd gewonnen.

De jury staat onder leiding van oud-procureur-generaal Arthur Docters van Leeuwen, leden zijn onder anderen voorzitter Erik van den Emster van de Raad voor de Rechtspraak en Bernard Welten, korpschef van de politie Amsterdam-Amstelland.

Meer over