Sms'jes voor Haïtianen over orkanen

Het Rode Kruis begint deze week met het versturen van honderdduizenden sms'jes aan inwoners van Port-au-Prince, de hoofdstad van Haïti. Daarmee wil de noodhulporganisatie proberen mensen voor te bereiden op de komst van orkanen.

ANP

Dat heeft het Rode Kruis dinsdag gemeld. Behalve met het sms-verkeer begint het ook met wekelijkse radio-uitzendingen in het Frans en Creools om informatie te delen over de orkanen die elkaar in het Caribisch gebied nu snel opvolgen.

Storm


‘Een orkaan of zelfs al een tropische storm kan desastreuze gevolgen hebben voor de mensen in Haïti’, zegt Cees Breederveld, directeur van het Nederlandse Rode Kruis. ‘De informatiebehoefte is groot en per sms en radio kunnen we snel en relatief goedkoop zeer veel mensen bereiken. De mensen moeten weten hoe zij zichzelf weerbaar kunnen maken.’

Voor de sms-campagne werkt het Rode Kruis samen met Voila, het grootste telecombedrijf uit Haïti. De campagne duurt zes dagen. Mensen met een mobiele telefoon krijgen elke dag een bericht met informatie over hoe zij zichzelf kunnen beschermen tegen orkanen, overstromingen en aardverschuivingen.

De campagne begint in de hoofdstad, maar wordt daarna ook snel uitgerold naar andere delen van het land.

Meer over