Smogalarm legt autoverkeer Madrid plat

Voor wie denkt dat zware smog alleen in Peking voorkomt: vrijdag beleefde Madrid 'niveau 2' van het smogalarm, vanwege de ernstige luchtvervuiling. Nadat een dag eerder al 'niveau 1' in werking was getreden, met een verlaging van de maximumsnelheid van 90 naar 70 kilometer uur op de M30, de binnenste snelwegring, mocht nu iedereen die niet aantoonbaar in het centrum van de stad woont, zijn auto niet langer op de openbare weg parkeren.

Madrid is gehuld in een laag smog Beeld Getty Images
Madrid is gehuld in een laag smogBeeld Getty Images

Luchtvervuiling die de Europese normen met voeten treedt, is al jaren een terugkerend verschijnsel in Madrid. Vooral op aanhoudend zonnige, windvrije herfst- en winterdagen is het raak, omdat dan een warmere hoge luchtlaag een koudere laag beneden houdt, inclusief alle luchtvervuiling. Dat levert plaatjes op van een geelbruine mist die als een stolp over de stad hangt. Vooral het gehalte aan stikstofdioxide schiet in Madrid flink de lucht in.

Wat niet meehelpt: Spanjaarden zijn verknocht aan dieselauto's. Meer dan tweederde van de verkochte auto's rijdt op het vervuilende diesel. Als het weerbeeld aanhoudt, zijn alarmfase 3 en 4 niet uitgesloten en gaat het mes nog radicaler in het verkeer. Het enige positieve commentaar: het smogalarm valt wel erg vroeg dit jaar - kennelijk gaat het wat beter met de economie.

Nieuw voor de hoofdstad is dat burgemeester Manuela Carmena - gelieerd aan de linkse actiepartij Podemos - voor het eerst ernst maakt met het smogalarm. Haar conservatieve voorgangster Ana Botella werd met regelmaat door Europa op de vingers getikt als de stikstof en het fijnstof weer eens ongezonde proporties bereikte, maar liet het verkeer steevast ongemoeid. Haar stadsbestuur stelde wel de alarmregels vast, en de burgemeester vond dat al mooi genoeg.

Buitenkansje

Vrijdag verminderde verkeersdrukte in het centrum beduidend, en was er voor de verandering op straat parkeerplek genoeg, terwijl de particuliere garages afgeladen waren. Gegevens over boetes en ander ongemak waren nog niet beschikbaar, maar burgemeester Carmena dankte gisteren de bevolking voor de voorbeeldige medewerking.

Het alarm bleek een buitenkansje voor politieke tegenstanders om Podemos er eens flink van langs te geven in aanloop naar de verkiezingen van volgende maand. Esperanza Aguirre, conservatief boegbeeld in Madrid, twitterde prompt het plaatje van haar luchtvervuilings-app: niks aan de hand. Of die app werkte niet, of het was allemaal flauwekul, aldus Aguirre.

Meer over