Smog na nacht vuurwerk in Delhi: 'Het had nu licht moeten zijn'

Na het feest van het licht is het altijd een paar dagen extra donker in Delhi: tijdens de feestdag Diwali wordt er zo'n grote hoeveelheid vuurwerk afgestoken dat de Indiase hoofdstad nu in een dikke laag smog is gehuld. Op dit moment zit er dertig keer meer fijnstof in de lucht dan veilig wordt geacht.

Verkeer op straat in Delhi op de ochtend na Diwali. Beeld epa
Verkeer op straat in Delhi op de ochtend na Diwali.Beeld epa

Op Twitter worden foto's gedeeld van de dikke mist waarin met moeite silhouetten van mensen, viaducten of verkeer te onderscheiden zijn. 'Het had nu licht moeten zijn', twittert Sheikh Haroon bij afbeeldingen van wegen waar nauwelijks de koplampen van auto's te zien zijn. Inwoners klagen dat de lucht stinkt naar kruit en dat het moeilijk is om adem te halen. Zelfs in huizen hangt na Diwali een waas over het meubilair en ruikt het naar vuurwerk.

(Tekst gaat verder onder de tweet.)

De concentratie van PM2,5 (dat zijn fijnstofdeeltjes die in doorsnee kleiner zijn dan 2,5 micrometer en zich daardoor diep in de longen nestelen) steeg tot 750 microgram per kubieke meter. Alles boven de 25 microgram per kubieke meter wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie als schadelijk voor de gezondheid beschouwd. Ter vergelijking: toen vorig jaar december in Peking de code rood werd afgekondigd, lag het aantal schadelijke fijnstofdeeltjes (PM2.5) op 500.

De Indiase autoriteiten waarschuwden voor zondag al dat de viering van Diwali problemen kon veroorzaken, omdat het vrijwel windstil is en de temperatuur relatief laag. In de aanloop naar de feestdag werden mensen opgeroepen terughoudend te zijn met vuurwerk, maar daarvan lijken weinigen zich iets te hebben aangetrokken. Als er iets te vieren is, wordt er in India al snel een hoop knalvuurwerk afgestoken en sommige rijke families geven er duizenden euro's aan uit - ook om te laten zien hoe goed ze het hebben.

Inwoners van Delhi steken vuurwerk af tijdens Diwali. Beeld epa
Inwoners van Delhi steken vuurwerk af tijdens Diwali.Beeld epa

Vervuilde steden

Diwali is één van de belangrijkste hindoeïstische feesten waarbij wordt gevierd dat het goede het kwade heeft overwonnen. Huizen en erven worden verlicht met kaarsjes en (olie)lampjes, families eten samen en 's avonds wordt er vuurwerk afgestoken.

Volgens een onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) uit 2014 bevinden 13 van de meest vervuilde steden ter wereld zich in India en Delhi was de meest vervuilde stad ter wereld. Luchtvervuiling is in India één van de belangrijkste oorzaken van voortijdig overlijden. Volgens de WHO sterven er elk jaar 620 duizend mensen aan ziektes die zijn gerelateerd aan de vervuiling. Naast vuurwerk, wordt de luchtkwaliteit in de winter in Delhi ook verergerd doordat arme inwoners in de koude maanden rommel verbranden om zichzelf warm te houden en doordat boeren in het gebied rond de stad de overblijfselen van hun gewas in brand steken.

Een veiligheidsman staat bij India Gate in Delhi. Beeld epa
Een veiligheidsman staat bij India Gate in Delhi.Beeld epa
Meer over