Smijt geen gemeenschapsgeld over de balk voor een potje voetbal

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 12 mei 2017.

Artist's impression van het nieuwe Feyenoord-stadion Beeld  OMA
Artist's impression van het nieuwe Feyenoord-stadionBeeld OMA

Brief van de dag: voetbal is veel te duur

Als het om nieuwe voetbalstadions gaat, lijken gemeentebesturen een rood waas voor ogen te krijgen en de weg volkomen kwijt te raken. Nu weer in Rotterdam (Volkskrant, 11 mei). De gemeente is bereid garant te staan voor 135miljoen euro! Hoe verzin je het? Dat geld kan heel wat beter gestopt worden in de verbetering van onderwijs of allerlei andere nuttige zaken. Het gaat hier om een professionele sport. Laat die zich dan ook professioneel opstellen en het bedrag zelf opbrengen of bijeenharken. Het voetbalstadion komt bovendien op een locatie die heel aantrekkelijk is voor ander gebruik, bijvoorbeeld om te wonen. Dat kan daar dus niet meer. En dit alles staat nog los van de mega-inzet, ieder voetbalseizoen opnieuw, van politie om de orde te bewaren, rellen te sussen et cetera. Ook allemaal gemeenschapsgeld. Die politie kan niet meer voor andere zaken worden ingezet. Dat vereist verandering. Het zou al heel wat politie-inzet schelen als thuiswedstrijden alleen door aanhangers van de thuisclub bezocht mochten worden. Kortom, gemeentebesturen van Rotterdam en andere steden: kom bij zinnen. Smijt geen gemeenschapsgeld over de balk, burgers hebben er hard genoeg voor moeten werken.

Pim Hol, Amsterdam

Normaal?

Een homostel met kinderwens vindt via een organisatie een Zuid-Afrikaanse eiceldonor, haar eicel wordt bevrucht en bij een Cambodjaanse vrouw ingeplant, voor een bedrag van 41 duizend euro (Volkskrant, 11 mei). Sinds wanneer zijn we dit normaal gaan vinden?

Hans van Noord, Utrecht

Homostel?

Bij het artikel over een stel dat alsnog een baby van een draagmoeder uit Cambodja naar Nederland heeft weten te halen wordt meerdere malen vermeld dat het om een homostel gaat. Mijn vraag is waarom niet gewoon over een stel wordt gesproken, aangezien het homo-element niet relevant is voor het verhaal. Ook hetero's adopteren immers en vast ook wel via draagmoeders. Het gaat in het artikel over de nieuwe wet en de consequenties daarvan en ik zie nergens staan dat die aangenomen is om homo's tegen te werken.

Het draagt niet bij aan het normaliseren van homo-huwelijken en andere soorten relaties als het ook telkens zo benoemd wordt in een artikel dat niets met dat onderwerp te maken heeft. Net zoals het onnodig melden van iemands afkomst, religie of wat dan ook niet wenselijk is. Dat draagt alleen maar bij aan hokjesdenken.

Sarah Smits

J. Edgar Hoover

In de New York Post schrijft Michael Goodwin dat Trump de eerste president is die een FBI-directeur durft te ontslaan (Volkskrant, 11 mei). Vijf eerdere presidenten wilden de toenmalige FBI-chef J. Edgar Hoover ontslaan maar durfden het niet aan. Dat doet me denken aan het antwoord dat president Lyndon Johnson gegeven zou hebben op de vraag waarom hij Hoover als FBI-chef bleef handhaven, terwijl iedereen wist dat ze niet door één deur konden: 'I'd rather have the man inside my tent pissing out, than outside my tent pissing in.'

Peter Ruijtenbeek, Den Haag

Dobbelen

Net als Derk Jan Eppink (Volkskrant, 10 mei) heb ik geen honderd procent zekerheid over (de oorzaken van) klimaatverandering. Maar met consensus onder circa 95 procent van de wetenschappers, durf ik niet te dobbelen om de toekomst van de aarde en onze kinderen. Derk Jan wel. Zonder na te denken gooit hij gewoon één keer, met twee dobbelstenen. Als hij 11 gooit, is er niks aan de hand.

Pim van Bokhoven, Utrecht

Klimaatkerk

Derk Jan Eppink meent een 'klimaatkerk' te hebben ontdekt daar waar enige rondgang door de literatuur leert dat er alom hevige debatten plaatsvinden. Alleen ontkent niemand dat er een klimaatprobleem is. Domweg omdat metingen van CO2 en het afsmelten van de ijskappen laten zien dat er een probleem is. Daar heb je geen kerk voor nodig.

Ton van Rietbergen, economisch geograaf aan de Universiteit Utrecht

Het concilie van Parijs

Derk Jan Eppink laat zien dat vloeken niet mag in de klimaatkerk. De achtergrond voor de koppeling van de klimaatveranderingen aan CO2 zit echter bij ons zelf: we zijn kennelijk zeer gevoelig voor schuldbesef. Het wordt met gemak profetisch aangepraat: de ondergang van het klimaat dreigt en daar zijn wij mensen schuldig aan. Gelukkig is er vergiffenis als aflaat te koop, als we allemaal ons best doen. De burgers zijn zelf oorzaak, dus het goede beleid moet van hogerhand worden bepaald. En dat gaat veel geld kosten, hoofdelijk om te slaan over de intussen boze burgers. Wie deze verbanden nog betwijfelt is een ketter: een klimaatontkenner die op de brandstapel zou moeten als dat niet extra CO2 opleverde.

Waarom kunnen we niet gewoon vrij en energiek werken aan energietransitie en grondstofbehoud zonder die beklemmende exploitatie vanuit het klimaatframe ?

J.J. Tiemersma, Angerlo

Songfestival

Het siert de Volkskrant dat zij haar eerdere beoordeling over het fenomenale zangtalent Salvador Sobral voor honderd procent herstelt (Volkskrant, 11 mei).

Hiermee is ook aangetoond dat op het Songfestival het zangniveau hoger gewaardeerd wordt dan het showelement. Een verfrissende trend is ingezet, ook met dank aan onze kunstzinnige zuiderburen met hun mooie Blanche. Twee kandidaten met een intrigerende innerlijke schoonheid!

Noël Bossier, Nunspeet

Meer over