Smeergeld vereist voor visum naar Nederland

Marokkanen die een visum voor Nederland willen, moeten smeergeld betalen om het visumkantoor in Rabat te kunnen betreden. Ook wordt een visumaanvraag sneller in behandeling genomen als er steekpenningen in een paspoort worden gestoken....

De Nederlandse ambassade in Marokko is daarmee de derde diplomatieke post die in opspraak komt in verband met de verstrekking van visa. Vorige maand werd de ambassadeur in Nigeria teruggeroepen voor een onderzoek naar corruptie in zijn ambassade, vandaag dient in Zwolle een rechtszaak tegen mensensmokkelaars die op de ambassade in Sri Lanka ten onrechte visa zouden hebben gekregen.

Marokkanen die een visum voor Nederland willen, maken vaak een lange reis naar Rabat, waar ze enkele dagen tot twee weken bij het visumkantoor moeten wachten voordat ze worden geholpen. Het visumkantoor kan dagelijks maximaal tachtig aanvragen behandelen. Voor het gebouw verdringen zich ruim voor openingstijd, acht uur 's ochtends, honderden mensen die familie in Nederland willen bezoeken.

Om verblijfskosten in een hotel te besparen, gaan zij over tot het betalen van smeergeld aan 'bemiddelaars' die hen benaderen. Tegen betaling van 200 tot 1000 dirham (40 tot 200 gulden) in een café bij het visumkantoor seinen deze bemiddelaars de portier in. Die laat de betaler vervolgens met voorrang binnen. Een vrouw die als eerste in de rij stond, kreeg pas toegang nadat ze enkele dagen later steekpenningen had betaald, zo heeft ze tegenover de Volkskrant bevestigd.

Deze vrouw en andere getuigen willen anoniem blijven, omdat ze bang zijn voor problemen bij een nieuwe visumaanvraag en omdat zij aan de corruptie meewerkten.

Een van hen liet niet alleen de portier omkopen, maar betaalde aan het loket 750 dirham (140 gulden) nadat zijn visumaanvraag reeds twee keer zonder opgaaf van redenen niet in behandeling was genomen. De loketbeambte accepteerde het geld, waarna de cliënt alsnog werd geholpen. Volgens de getuigen zijn bij de corruptie alleen Marokkaanse medewerkers van het visumkantoor betrokken.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de klachten in Rabat bekend zijn, maar dat het wat hem betreft slechts geruchten zijn zolang de gedupeerden niet exact aangeven door wie ze zijn afgeperst. 'We zouden blij zijn met een zwartboek, dan kunnen we misschien iets doen', aldus een woordvoerster.

De ambassade tracht de problemen te bestrijden door het visumkantoor te laten verhuizen naar het ambassadeterrein. Dan heeft de Nederlandse overheid in elk geval controle over wat zich buiten, op Nederlands grondgebied, afspeelt. Ook wordt gedacht aan een manier om de toestroom te reguleren door aanvragers op afspraak te ontvangen.

Meer over