Smartphonegebruik op de fiets moet gewoon kunnen

De ingezonden brieven van vrijdag 4 augustus.

Smartphonegebruik op de fiets Beeld anp
Smartphonegebruik op de fietsBeeld anp

Brief van de dag: Niet in de auto, wel op de fiets

Elma Drayer pleit voor een verbod op smartphones op de auto en de fiets (de Volkskrant, 3 augustus). Smartphonegebruik in de auto kan dodelijke gevolgen hebben voor omstanders en dient daarom ook mijn inziens verboden te worden.

Op de fiets ligt dit echter anders; daar heeft de gebruiker er doorgaans alleen zichzelf mee (en mevrouw Drayer, die daar geërgerd achter moet fietsen). Dat een individu (potentieel dodelijke) risico's mag lopen is onderdeel van onze vrijheid en er zijn vele voorbeelden te noemen van gedrag dat wij uit zelfbescherming beter kunnen laten. Met gelijksoortige zelfdestructieve houding reist bijvoorbeeld half Nederland jaarlijks af naar de wintersport.

S.A. Koppes, Amsterdam

Wonderei

Rondom alle commotie omtrent de besmette eieren is het misschien goed om ons eens te realiseren dat een en ander qua controle prima geregeld is in dit land. Ik vind het zowat een wonder dat een eitje bij het ontbijt bijna terug te traceren valt tot de individuele kip die het gelegd heeft!

Marc Elstak, Alkmaar

Smartphone en auto

Ik ben het zelden of nooit eens met Elma Drayer. Maar haar column van vanmorgen, 'Praten en Breien', was me uit het hart gegrepen. Nadat hier in de buurt een fietser was doodgereden door een onder het rijden (niet handsfree) bellende makelaar ben ik de achter het stuur bellende en appende medemens gaan zien als de potentiële moordenaar die hij/zij feitelijk is. Hopelijk draagt de column ertoe bij dat smartphonegebruik in de auto door oom agent ook als zodanig wordt vervolgd.

F. Klok, Groenekan

Multitasken

Hulde dat men (lees VVN) iets wil doen aan het onverantwoord gedrag van autobestuurders door appen aan het stuur verboden te willen krijgen. Ik doe al jaren onderzoek naar en schrijf artikelen over het feit dat men niet kan multitasken.

Wat mij stoort aan deze discussie is dat het steeds gaat over het verbieden van het houden van de smartphone in de hand. Tal van onderzoekingen laten zien dat het er niet om gaat dat de bestuurder de smartphone in de hand heeft. Als dat zo was, zou het eten van een broodje, drinken van een kopje koffie en roken van een sigaret ook verboden moeten worden.

Waar het om gaat is het verdelen van onze aandacht over wat er gaande is in het gesprek (om niet over appen te praten, waar je ook weg van de weg kijkt) en wat er op de weg gebeurt. Door te telefoneren ben je - qua aandacht en denken - ergens anders cognitief mee bezig dan op de weg te letten. Het verdelen van onze aandacht leidt tot langzamer/later reageren op een gebeurtenis op de weg; en een halve seconde later remmen als je 130 km/uur (36,1 m/s) rijdt, leidt tot een ongeluk als je minder dan 20 m afstand houdt!

Paul A. Kirschner

Vrouwenvoetbal

Wie Ajax - Nice heeft gezien, heeft geen redenen meer om zich te storen aan technische fouten in het vrouwenvoetbal.

Bert Kolk, Emmen

Ziek

Waarom noemen wij het gedrag van de hardleerse burenpester uit Leersum (de Volkskrant, 3 augustus) niet gewoon ziekelijk en behandelen wij, als samenleving, dit soort mensen niet conform. Dus in plaats van gevangenisstraf, verplichte opname in een geestelijk gezondheidscentrum. Wij, als gemeenschap, zijn dat zowel de pester als de slachtoffers schuldig.

Ton Klunder, Wijchen

Genderneutraal

Wij doen thuis al jaren met een genderneutraal toilet. Werkt prima.

Siebren Schaaf, Almere

Duinkerken

Aardig, de analogie tussen de film Dunkirk en Brexit die Peter de Waard aanstipt in zijn column van woensdag. Verschil is alleen dat nazi-Duitsland zich voelde aangemoedigd door het vertrouwen van de Britten in diplomatie om oorlog te voorkomen. Denk aan premier Chamberlain en zijn 'Peace for our time'.

Brexit kan gezien worden als het falen van de diplomatie om tot een oplossing te komen, zowel van Britse als van EU-zijde. 'Horden die aan Franse zijde hun opwachting maakten om de overtocht te wagen' gaven de doorslag waarom een krappe meerderheid voor Brexit koos.

Had niet gehoeven. Dat is de tragedie. Meer EU-landen hebben moeite met immigratie en het vrije personenverkeer. Je kan ook zeggen dat de Fransen, die de Britten liever kwijt willen, de lachende derde zijn. Het kamp in Calais vormde een schrikbeeld, dat door UKIP en de Britse media werd opgediend. Toeval dat na het Brexitreferendum het kamp door de Franse autoriteiten werd opgebroken?

Ralph Panhuyzen, Haarlem

Aquafaba

Het fipronilschandaal. Een mooi moment om weer eens een recept met aquafaba of kala namak en tofu in de Volkskrant te zetten.

Merel den Boogert, Groningen

Meer over