Smartfoto's

De beste camera, zeggen fotografen, is de camera die je bij je hebt. En dat is steeds vaker een iPhone. Die kan meer dan je denkt. Een opfriscursus.

Op het kleine scherm van de iPhone leken de foto's van de Sagrada Familia, Gaudi's spektakelbouwwerk in Barcelona, perfect. Maar thuis op de pc blijken ze onderbelicht, overbelicht, bewogen of anderszins mislukt.

Teleurgesteld besluit je op de volgende vakantie toch weer je compactcamera of spiegelreflex mee te nemen.

Dat hoeft niet. De iPhone en concurrerende smartphones worden steeds beter in fotografie. Nokia bijvoorbeeld heeft de Lumia 1020 geïntroduceerd, een supercamera vermomd als mobieltje die opnamen kan schieten in een resolutie van 41 megapixel - de meeste telefoons doen het met een kwart van die beeldpunten. Met de 1020 kun je zonder beeldverlies inzoomen op de details van een opname.

Maar ook zonder dit pixelgeweld kun je prima kiekjes schieten, met onderstaande experttips en aanwijzingen om veelgemaakte fouten te voorkomen. Ze zijn voor de iPhone, maar zijn in de meeste gevallen ook toe te passen op andere smartphones.

Zoals: in plaats van kort op de ontspanknop te drukken kun je die ook ingedrukt houden terwijl je een compositie maakt - de camera drukt pas af als je vinger of duim weer loslaat.

Zijn de foto's onderbelicht of overbelicht, probeer dan een opname te maken met de optie HDR (te vinden onder opties). Er verschijnen dan twee beelden in je galerij. De eerste is een opname zonder HDR. De tweede, met het label HDR in de linkerbovenhoek, combineert de beste delen van drie afzonderlijke belichtingen tot één. HDR is goed te gebruiken bij portretten en bij veel zonlicht of juist met weinig licht en een donkere achtergrond.

Onder opties vind je ook een raster dat het beeld in negen vlakken verdeelt - een hulpmiddel bij het maken van andere composities. Onderdruk eens de neiging om het object in het midden van je beeld te plaatsen.

Je kunt beter naar een object toe lopen dat je wilt fotograferen dan met knijpbewegingen op het scherm erop inzoomen - digitaal vergroten leidt tot korrelige opnamen.

Een panoramafoto maken is een koud kunstje. De meeste mensen doen dat door hun arm uit te strekken en hun arm horizontaal te bewegen. Het gaat beter als je de smartphone tegen je borst drukt en met je hele lijf de draaibeweging maakt. Maak ook eens een verticale panorama.

De camera in de iPhone 5 is voorzien van autofocus - eentje die soms hardnekkig scherpstelt op een ander punt dan de fotograaf in gedachten heeft.

Door een vinger op het scherm te leggen kun je kiezen waarop het toestel scherpstelt. Houd je vinger een paar seconden op het scherm, dan treedt de stand AE/AF-vergrendeling in werking. De camera houdt dan een vast focuspunt vast, handig voor objecten die in beweging zijn. De vergrendeling hef je op door twee keer snel te tikken op het scherm. Overigens: dat blauwe vierkantje is het deel van het beeld waarop de camera scherpstelt. Is het vierkantje groen, dan is er een gezicht in beeld.

Bewogen foto's kun je voorkomen door de iPhone met twee handen vast te houden en af te drukken met een van de volumeknoppen. Ook met de volumeknop van je meegeleverde koptelefoon (of elke andere headset met volumeknop) kun je afdrukken. Handig als je je toestel op een tafel, stoel, statief of muurtje laat balanceren.

Wil je toch meer controle over je opnamen, kijk dan eens naar Camera+ (0,89 euro) dat zestien voorinstellingen biedt (portret, nacht, strand e.a.).

Laatste tip: gooi geen foto's weg. In de foto(galerij)-app voor de iPhone zitten opties ingebouwd voor autocorrectie (belichting en kleurverzadiging), rode-ogencorrectie en het maken van uitsneden (selecteer beeld en kies Wijzig).

Ook zonder te photoshoppen kun je misschien al in Barcelona de Sagrada Familia verfraaien.

undefined

Meer over