Smakelijke soundtrack

De voice-over aan het begin van (500) Days of Summer schetst een wereld die bestaat uit twee soorten mensen: mannen en vrouwen. Een van die mannen, Tom (Joseph Gordon-Levitt), is een volbloed romanticus, iemand die niet gelooft dat hij écht gelukkig kan zijn tot hij de ware liefde ontmoet. Die liefde vindt hij wellicht bij Summer (Zooey Deschanel), een prachtig meisje met een hartvormig moedervlekje en liefde voor Britse popmuziek uit de jaren tachtig. Maar als het om de liefde gaat is Summer cynisch. Met haar gescheiden ouders en veel onverwerkte teleurstellingen gelooft ze niet meer in, zoals ze het noemt, fantasie. Toch brengen ze vijfhonderd dagen door in elkaars leven. Een tijd van woest aantrekken en hard afstoten. Waar het mis ging? Regisseur Webb springt kriskras door die vijfhonderd dagen om deze vraag te beantwoorden. Dat lijkt wat gekunsteld, maar storend is dat niet, want dit is bovenal een fijngevoelige, eerlijke en origineel vertelde liefdesgeschiedenis, met een smakelijke soundtrack vol frisse popliedjes. Van Feist tot Simon & Garfunkel, Jack Peñate en Belle & Sebastian.

(500) Days of Summer (Marc Webb, 2009)

RTL 5, 20.30-22.20 uur.

Auf der Anderen Seite

(Fatih Akin, 2007) De Turks-Duitse filmmaker Fatih Akin deinst niet terug voor grote woorden. Met zijn alom gelauwerde, spijkerharde drama Gegen Die Wand (2004) maakte hij naar eigen zeggen het eerste deel van een trilogie over liefde, de dood en het kwaad. Het al even sterke tweede deel, vanavond op tv, handelt over de dood, maar is zachter van aard. Zeker vergeleken met zijn voorganger is Auf der Anderen Seite een ingetogen, bijna zachtaardige mozaïekfilm. Akin stopte zijn film boordevol personages, verhaallijnen en kleine toevalligheden: we volgen onder meer de oude Ali, die het gezelschap van een hoertje koopt om zijn eenzaamheid te verdrijven. Wanneer deze vrouw door een ongeluk om het leven komt, vertrekt Ali's welgestelde zoon naar Turkije, waar hij haar dochter (bijna) ontmoet. Het stoort nauwelijks dat de vele plotlijnen het zicht op het oorspronkelijke ambitieuze thema wat ontnemen.

Arte, 20.15-22.10 uur.

Rendition

(Gavin Hood, 2007) De term rendition staat voor de CIA-vluchten waarmee sinds 2001 ongeveer drieduizend terrorismeverdachten uit de Verenigde Staten naar een geheime locatie buiten het land werden vervoerd. Deze sterke mozaïekfilm voert zo'n verdachte op, een gelukkig getrouwde Amerikaans-Egyptische biochemicus, die in een vieze Noord-Afrikaanse gevangenis als lijdend voorwerp fungeert van heftige 'waterboarding'-scènes. CIA-nieuweling Jake Gyllenhaal kijkt toe en komt in gewetensnood.

RTL 8, 20.30-22.50 uur.

'Ze is niet het meisje van mijn dromen. Het meisje van mijn dromen heeft grotere borsten, houdt meer van sport en is wat knapper. Maar zij is beter dan het meisje van mijn dromen: zij is echt.'

Door dit citaat uit het scenario van (500) Days of Summer was vastbesloten de film te regisseren.

undefined

Meer over