Sluw spel

BEREND JAN BOCKTING

In het uitstekend geacteerde en non-lineair vertelde Amerikaanse drama Blue Valentine valt een verslonsd huwelijk onherroepelijk uiteen. Regisseur Derek Cianfrance (Brother Tied, 1998) sleutelde jarenlang aan zijn tweede speelfilm Blue Valentine (zijn derde, The Place Beyond the Pines, liet minder lang op zich wachten). Toen hij de middelen eindelijk bijeen had, liet hij zijn acteurs-duo wekenlang op locatie samenleven en doormaken hoe dat nu voelt, zo'n marginaal bestaan vol huwelijkse ellende. Zijn ingrijpendste regiekeuze schuilt in de opbouw van zijn film: Blue Valentine vertelt het begin en einde van de relatie, maar laat het midden weg. Terwijl de film voortdurend heen en weer pendelt tussen toen en nu, blijft de precieze oorzaak - zo die er al is - van het gestrande huwelijk ongewis. Daarbij speelt Cianfrance een sluw spel: begrip en sympathie voor de hoofdpersonages worden ondermijnd door kleine, rafelige plotwendingen en ontmoetingen met derden, onder wie een gewelddadig ex-vriendje.

Waar het heden wordt gedomineerd door gezeur en gesnauw, toont Blue Valentine ook hoe onbezorgd en vooral aanstekelijk de liefde begon. Gloedvolle, deels geïmproviseerde scènes zijn dat, met Dean (Ryan Gosling) als intens verliefde clown die Cindy (Michelle Williams) het hof maakt op zijn ukelele. Na afloop resteert niet zozeer de schuldvraag, maar de notie dat sommige mensen slechts kortstondig voor elkaar zijn bedoeld. Blue Valentine (Derek Cianfrance, 2010) WDR, 23.15-01.00 uur.

Snatch

(Guy Ritchie, 2000) Vier als orthodoxe joden vermomde Londense kruimeldieven overvallen in Antwerpen een juwelier, onderwijl discussiërend over de heilige maagd Maria, die eigenlijk geen maagd was. De opening maakt duidelijk dat Quentin Tarantino's Reservoir Dogs een grote bron van inspiratie is voor regisseur Guy Ritchie, die in 1998 debuteerde met Lock, Stock and Two Smoking Barrels en daarmee de Britse stroming van weinig originele, maar o zo virtuoze politiek-incorrecte misdaadkomedies in gang zette. RTL 7, 20.30-22.35 uur.

Schindler's List

(Steven Spielberg, 1993) Imponerend Holocaustdrama over de Duitse industrieel Oskar Schindler die ruim duizend Joden van de dood redde. Critici verweten Spielberg onder meer effectbejag (let op de scène in de douche die op dezelfde wijze in beeld is gebracht als een spannende scène met dinosaurussen in Jurassic Park), maar de Amerikaanse filmmaker ontving uiteindelijk wel zeven Oscars. Het was bovendien voor het eerst sinds The Apartment uit 1960 dat een zwart-witfilm het beeldje voor beste film won. 'Voor mij is kleur een symbool voor het leven', zei Spielberg destijds. 'Een Holocaustdrama kan niet anders dan zwart-wit zijn.' RTL 8, 20.30-23.50 uur.

Desperado

(Robert Rodriguez, 1995) Inmiddels al lang en breed geland in Hollywood, maar in 1992 was de Texaan Robert Rodriguez nog een kleine jongen, die voor een minuscuul bedrag zijn speelfilmdebuut El mariachi had gemaakt. Dankzij het succes van die film, waarin een muzikant met een gitaarkoffer vol wapens de dood van zijn vriendin probeert te wreken, mocht hij het in Hollywood nog een keer overdoen, nu met veel meer geld tot zijn beschikking en onder een andere titel: Desperado. Anders dan veel remakes heeft deze film niets aan kwaliteit ingeboet. RTL 7, 22.35-00.40 uur.

undefined

Meer over