Sluiting Griekse omroep leidt tot politieke crisis

Premier Antonis Samaras van Griekenland probeert de politieke en maatschappelijke onrust rond de plotselinge sluiting van de staatsomroep ERT te bezweren. De maatregel, door de linkse oppositie afgeschilderd als een staatsgreep, heeft ook in de fragiele regeringscoalitie voor beroering gezorgd. De sluiting leidde donderdag tot een landelijke staking.

VAN ONZE BUITENLANDREDACTIE

AMSTERDAM - De conservatief Samaras wil na het weekeinde overleg met verontruste coalitiepartijen. 'Of er is binnen een week een oplossing, of er komen verkiezingen', schreef de krant Kathimerini, die de premier doorgaans goedgezind is. Nieuwe verkiezingen zouden de bezuinigingsoperatie doorkruisen die Samaras op last van 'Europa' en het IMF doorvoert.

Het sluiten van de staatstelevisie is volgens vriend en vijand een boodschap van Samaras aan de geldschieters dat het hem ernst is met bezuinigen. De premier ziet de ERT als een geldverspillend instituut. Ook al hebben veel Grieken weinig op met de staatsomroep (commerciële zenders trekken een veelvoud aan kijkers), de ingreep heeft veel losgemaakt. Menigeen verwees de afgelopen dagen naar de dictatuur van de jaren zestig en zeventig. 'De publieke omroep gaat alleen op zwart als een land bezet wordt door vreemde troepen of bij een staatsgreep,' zei Alexis Tsipras, een prominent links policicus.

Politieke waarnemers in Griekenland beschouwen de huidige politieke crisis als de ernstigste sinds de regering-Samaras een jaar geleden aantrad. Evangelos Venizelos, leider van de centrum-linkse Pasok, een van de coalitiepartijen, zei gisteren in het parlement niet te vrezen voor nieuwe verkiezingen, maar voegde eraan toe dat het land daarop niet zit te wachten. De Pasok is gekant tegen sluiting van de 75-jarige staatsomroep. Ook coalitiepartij Democratisch Links liet weten niet uit te zijn op de val van de regering, mits de ERT blijft bestaan.

Door de nationale staking van gisteren, de derde dit jaar, werd het openbaar vervoer deels stilgelegd en het internationale vliegverkeer onderbroken. Ziekenhuizen werkten met een krappe bezetting, maar winkels en andere bedrijven bleven veelal open. De dikbetaalde werknemers van de staatsomroep zijn niet bijzonder geliefd, al demonstreerden circa 10 duizend sympathisanten voor het ERT-gebouw in Athene. De ruim 2.600 getroffen werknemers probeerden via internet de informatiestroom op gang te houden. De Grieken waren goeddeels op de sociale media aangewezen, omdat veel journalisten bij kranten en de commerciële omroep uit solidariteit met hun ERT-collega's het werk hadden neergelegd.

undefined

Meer over