Sluit je moestuintjes aan op het internet

Het gaat niet goed met de AH-moestuintjes van Ernst Arbouw. Tijd om de plantjes aan te sluiten op internet, zodat ze zelf kunnen melden dat ze dorst hebben.

null Beeld Nadja Kieft
Beeld Nadja Kieft

Zeg eens eerlijk: hoe gaat het met uw moestuintjes? Het antwoord is waarschijnlijk: 'Niet goed'. Het merendeel van de miljoenen moestuintjes die Albert Heijn de afgelopen weken uitdeelde, bereikt nooit volle wasdom. Te nat, te droog, te warm, te koud - er kan veel misgaan in de moestuin. Daarbij komt nog dat de landbouwgewassen méér dan een beetje ambitieus zijn. Rucola lukt nog wel; dat groeit als het moet tussen de stoeptegels, maar broccoli, watermeloen of zelfs cherrytomaat zijn voor de meeste thuiskwekers te hoog gegrepen.

Bij ons thuis heeft Roemer (6) vol enthousiasme de zorg voor de plantjes op zich genomen. Een keer of tien per dag loopt hij met een gieter langs de vensterbank, net zolang tot de moestuintjes zijn veranderd in, tsja, in moerastuintjes. Jonge sla [...], net geplant, slap nog, in vochtige bedjes, zeg maar.

null Beeld Joseph Jessen
Beeld Joseph Jessen

Nat, droog, warm, koud. Gelukkig zijn er allerlei technische oplossingen in de handel om de zorg voor de moestuintjes te vereenvoudigen. Sensors met een lampje dat gaat branden als je plantjes water nodig hebben, of apparaten die via een app op je telefoon laten weten hoe het in de vensterbank gaat. (Zie ook: Eerste hulp voor gedesillusioneerde AH-moestuiners, Corlijn de Groot, de Volkskrant 25 april 2015.)

Begrijp me goed: ik heb niks tegen een kant-en-klare oplossing uit de winkel, maar een stronk broccoli uit het groenteschap is ook een kant-en-klare oplossing. Zelf doen is leuker. Dat is het hele punt.

Strip een stuk installatiedraad van ongeveer tien centimeter en knip het in tweeën. Schroef de uiteinden in een driedelig kroonsteentje, en sluit bij een van de polen een weerstandje van 1 mega-ohm aan. In het andere uiteinde van de kroonsteen gaan drie draadjes die je kunt aansluiten op de microcontroller (Arduino) of microcomputer (Raspberry Pi) van je keuze. (Zie tekening.)

In een minuut of vijftien schrijf je een programma waarmee je maximaal zes sensors aansluit op een Arduino, en met nog eens vijftien minuten programmeerwerk sluit je de Arduino-met-sensor aan op een laptop die twittert als de moestuintjes water nodig hebben.

Heeft Roemer alleen nog een smartphone en een twitteraccount nodig.

De programma's voor Arduino en laptop staan op ernstarbouw.nl/downloads

Meer over