nieuws

Slowaaks hof schrapt vrijspraak miljonair voor beramen moord op journalist

Het Hooggerechtshof van Slowakije heeft een streep gehaald door de vrijspraak van een rijke zakenman die achter de moord op onderzoeksjournalist Ján Kuciak en zijn verloofde zou zitten. Volgens het Hof moet het proces opnieuw omdat een lagere rechter fouten heeft gemaakt.

De vrijspraak van Marián Kočner lokte massale protesten uit.  Beeld AP
De vrijspraak van Marián Kočner lokte massale protesten uit.Beeld AP

Marián Kočner werd vorig jaar vrijgesproken, waarop het openbaar ministerie beroep aantekende. De lagere rechter had geconcludeerd dat er onvoldoende bewijs was dat de miljonair en een medeverdachte betrokken waren bij de geruchtmakende moordzaak die leidde tot het aftreden van premier Robert Fico.

De vrijspraak lokte massale straatprotesten uit tegen de corruptie in regeringskringen. Het openbaar ministerie ging meteen in beroep tegen de uitspraak. De miljonair wilde volgens de aanklagers wraak nemen op Kuciak omdat die kritische berichten over hem had geschreven.

Volgens hoge rechter Peter Paluda heeft de lagere rechtbank niet al het bewijsmateriaal in overweging genomen. Bewijsstukken werden volgens hem beoordeeld zonder ze in verband te brengen met andere delen van het bewijsmateriaal. ‘Dat leidde tot een onjuiste juridische conclusie die in vrijspraak resulteerde.’

President Zuzana Caputova sprak haar voldoening uit over terugdraaien van de vrijspraak. ‘Het lijden van de ouders en de geliefden van Ján Kuciak en Martina Kušnírová is nog niet voorbij, maar zij zijn nu wel een stap dichter bij gerechtigheid', zei Caputova.

Kuciak en zijn verloofde Martina werden in 2018 omgebracht in hun huis. De dader, oud-militair Miroslav Marček, is veroordeeld tot 25 jaar celstraf voor de moorden. Een tussenpersoon moest 15 jaar de gevangenis in.

De 58-jarige Kočner heeft altijd beweerd er niets mee te maken te hebben. Maar hij uitte eerder wel bedreigingen tegen Kuciak nadat die een aantal vernietigende stukken over hem had geschreven. Kuciak ging daarmee naar de politie, maar die deed er vervolgens niets mee.

De zakenman zit momenteel een celstraf van 19 jaar uit die hij opgelegd kreeg vanwege een fraudezaak.

Meer over