Slovenië gaat bekvechtend af door de zijdeur

Spelers schelden op de trainer. De trainer scheldt op de spelers. De trainer krijgt ruzie met de scheidsrechter. Hij blijft morren....

Dikbuikige assistenten in korte broekjes rennen op en neer van dug-out naar tribune, met briefjes in de hand. Allemaal tactische plannen. Het overleg helpt geen zier. Zuid-Afrika wint met 1-0 van Slovenië, door een doelpunt van Nomvethe na vier minuten, en boekt zijn eerste WK-zege in de historie.

Het sprookje van Klein Duimpje bij het WK is daarmee over. Verscheurd door interne twisten mag Slovenië nog één duel spelen, tegen Spanje, en dan naar huis.

Terwijl het gillende Koreaanse volk volhardt in waves en zichzelf veel interessanter vindt dan de vervelendste wedstrijd van het toernooi tot nog toe, is de verstoorde idylle pijnlijk zichtbaar duidelijk in het stadion van Daegu. De ploeg die Euro 2000 verkwikte, sleept zich naar zijn einde op het WK. Wat doet dit elftal hier eigenlijk? Zonde van de tijd.

In het perscentrum ligt een stapel boekjes over het voetbal in Slovenië, met een voorwoord van president Kucan. Er zijn 238 clubs, 372 profs, 25.761 leden. Het werkje is mede uitgegeven door de regering en de toeristenbond, want Slovenië is een lieflijk landje met natuurschoon, cultuur en fijne hellingen om te skiën. De laatste twintig pagina's zijn geschreven onder het kopje: ontdek Slovenië. Het voetbal, zo schrijft ook de president, is een mooi uithangbord.

Maar de man die het uithangbord bedient, trainer Katanec, heeft de recalcitrante sterspeler Zahovic naar huis gestuurd en sindsdien gaat het eigenlijk alleen nog daarover in het Sloveense kamp. En nu wordt de trainer ook nog eens naar de tribune verwezen. Srecko Katanec, de bondscoach, vindt dat belachelijk van Wegereef en co. Hij zei niets en hij deed niets. En hij slalomt later door het circuitje dat is uitgezet om de pers te behagen. 'Nee, geen commentaar. Wat moet ik nog zeggen?'

Vijf Sloveense verslaggevers, sommigen gekleed in het shirt van de nationale ploeg, vertellen dat weglopen zijn gewoonte is. Hij heeft de pers niet meer nodig, want hij vertrekt toch.

Katanec heeft een paar dagen voor de wedstrijd sterspeler Zlatko Zahovic weggestuurd na een geëscaleerd conflict. Hij waagde het de wisselvallige speler te wisselen in het duel met Spanje. Het schijnt dat de scheldpartij die na afloop plaatshad in de kleedkamer net niet ontaardde in knokken. Om zijn geloofwaardigheid te behouden, kon Katanec niet anders dan Zahovic laten ophoepelen, zoals McCarthy dat bij de Ieren eerder deed met Roy Keane.

Katanec maakte daarop bekend dat hij na het WK zijn ontslag zal indienen. Volgens de verslaggevers is niet aan te geven wie gelijk heeft in het conflict. Het is als in een relatie tussen twee echtelieden die na een optelsom van ruzies besluiten uit elkaar te gaan.

Zonder Zahovic is de ploeg als een skiër zonder stokken. In het presentatieboekje staat: 'Zahovic is de ster van het Sloveense voetbal. Als eminente spelmaker heeft hij grote verdiensten voor zijn clubs en zijn land.' ZZ Top, een recidivist als het gaat om conflicten met werkgevers, scoorde 31 maal in ruim zestig interlands. Zonder hem was Slovenië nooit op Euro 2000 gekomen en ook nooit op het WK. Zonder Zahovic is Slovenië een counterploeg zonder speerpunt. Zie de bonkige Cimirotic lopen, het is bijna niet voor te stellen dat deze man wel eens een doelpunt maakt.

Maar goed, Slovenië moet nog een partijtje voetballen en dat is niet van belang ontbloot. Hans Vonk, de reservedoelman van Zuid-Afrika, verzucht: 'Wat was dat Slovenië slecht!' Vonk maakt zich zorgen. Want als Zuid-Afrika van Spanje verliest, en de Slovenen doen niet al te veel tegen Paraguay, dan heeft Zuid-Afrika straks niets aan zijn vier punten.

Een paar uur na de wedstrijd zit een groepje Sloveense supporters op het terras voor het stadion bier te drinken. Eén man heeft zich afgezonderd. Gewikkeld in de vlag van Slovenië tuurt hij naar de fontein. Misschien denkt hij aan vroeger, toen het voetbal in Slovenië nog was als het sprookje van Klein Duimpje, het kereltje dat was opgewassen tegen de reus.

Meer over