Slordige media maken de Roemeen ongelukkig

Opnieuw is het in Roemenië alleen maar Sorin Ovidiu Vintu wat de klok slaat. Net als een paar jaar geleden slaagt hij erin de voorpagina's van kranten voor zich op te eisen....

Zondagavond komt het bericht: Sorin Ovidiu Vintu - ook wel aangeduid als SOV - ligt zwaargewond in het ziekenhuis. Wat is er gebeurd? SOV was met zijn luxueuze zeiljacht in de Donau-Delta uit varen gegaan. In een onbezonnen moment is hij vol geraakt door een terugzwenkende giek. Met zwaar rugletsel ligt hij in het ziekenhuis. Misschien is zelfs zijn nek gebroken.

Maandagochtend slaan de kranten aan het speculeren. Het is een wraakactie van vissers uit de Donau-Delta die in het FNI belegd hadden, schrijft er een. Een mislukte liquidatiepoging door de veiligheidsdienst, schrijft een tweede. De regering zit hierachter!, kopt een derde. Veel lezers genieten met een 'ha, ha net goed'-gevoel.

Maandagavond wandelt een kerngezonde SOV over het tv-scherm. 'Zocht iemand mij?' Uit varen gegaan op een jacht in de Donau-Delta? Ik? Wanneer zou dat gebeurd moeten zijn? Nee hoor, toen zat ik te eten in een restaurant.

Sindsdien zijn de kranten bezig de kater te verwerken. Maar van harte gaat dat bepaald niet. De regering heeft ons expres op een verkeerd spoor gezet om aan te tonen dat we onbetrouwbaar zijn, schrijven ze. De veiligheidsdienst zit erachter!, schrijven ze ook. Maar alles wijst er op dat de journalisten de hand in eigen boezem moeten steken. Het meest waarschijnlijk is namelijk dat een anonieme tipgever die uit was op een geintje zondagavond de televisie heeft gebeld. Het bericht was zo spectaculair en zo mediageniek dat vervolgens niemand nog de moeite nam het te checken.

Eeen klassieke canard. Voor de Roemeense bevolking zijn dit soort grappen echter alles behalve goed, stelde een bekende psychiater. 'De post-communistische transitie gaat van zichzelf al gepaard met gevoelens van grote verwarring en onzekerheid. Als media ook nog prominent nieuws brengen wat niet waar blijkt te zijn, verliezen veel mensen iedere houvast.'

Meer over