nieuws

Sloopkogel met liefde voor cijfers: NBA-ster Westbrook verbreekt record aan ‘triple-doubles’

Russell Westbrook (Washington Wizards) heeft vannacht een oeroud record verbroken in de NBA, de Amerikaanse basketbalcompetie. Westbrook liet voor de 181ste keer in zijn carrière een triple-double noteren: een wedstrijd waarin een speler in de dubbele getallen in zowel punten, assists als rebounds scoort.

Russell Westbrook (Washington Wizards) is ook in het duel met de Atlanta Hawks onderweg naar een 'triple-double'. Beeld AP
Russell Westbrook (Washington Wizards) is ook in het duel met de Atlanta Hawks onderweg naar een 'triple-double'.Beeld AP

Westbrook (32), sterspeler bij de Washington Wizards, is zich zeer bewust van de kracht van zijn cijfers. Avond na avond jaagt hij op het veld naar dé statistiek der basketbalstatistieken. Een speler krijgt een triple-double toegekend als hij minstens 10 punten, 10 assists en 10 rebounds laat noteren in één wedstrijd. Een prestatie van jewelste.

De beste schutters in de NBA scoren in een gemiddeld duel zo tussen de 20 en 35 punten. Maar het versturen van minstens 10 assists is doorgaans alleen weggelegd voor de creatiefste spelmakers. Terwijl het pakken van veel rebounds (afvallende ballen na gemiste schoten) normaal juist een taakje is voor de reuzen van boven de 2 meter 10.

Allrounder

Het bereiken van een triple-double is dan ook een prestatie voor een echte allrounder, voor de speler die tegelijkertijd kan scoren, creëren en beuken. En na vannacht is er nieuwe koning van deze statistiek.

Met de 181ste triple-double verbreekt Westbrook een record dat al stond sinds 1974. Dat behoorde toe aan Oscar ‘The Big O’ Robertson, de favoriete speler van een jonge Michael Jordan. Slechts twee andere NBA-spelers hebben meer dan 100 triple-doubles: Magic Johnson (138) en Jason Kidd (107).

Statistiekenjager

De meningen zijn alsnog verdeeld over Westbrook, die in 2017 verkozen werd tot beste speler in de competitie. Hij is het soort speler die geliefd is of gehaat.

Aan de ene kant brengt Westbrook spektakel in elke wedstrijd die hij speelt. Hij wordt vaak omschreven als ‘menselijke sloopkogel’. Een atletische speler die zo nietsontziend de basket aanvalt dat aan de kant gaan een verstandiger plan lijkt dan het directe duel aangaan. Hoewel Westbrook (1 meter 90) voor NBA-begrippen niet groot is, boezemt zijn intensiteit ook na 13 seizoenen nog angst in bij tegenstanders. Onder zijn medespelers is hij dan ook geliefd.

Aan de andere kant is Westbrook voor veel fans en media een gewild object van kritiek. Buiten het veld is hij een markante verschijning: flamboyant gekleed in experimentele haute couture, extreem kortaf en prikkelig op persconferenties. Op het veld wordt hem ‘statistiekenjagen’ verweten. Westbrook zou niet spelen om te winnen, maar vooral voor eigen (statistische) glorie gaan door allerlei records na te jagen.

Miljoenencontract

Dominante statistieken betekenen veel voor een speler in de NBA. Een sterrenstatus, een nog vetter miljoenencontract en het verbreken van records, waarmee een speler zich aan de hand van harde cijfers kan scharen onder de beste basketballers aller tijden.

Hoewel Westbrook zijn critici voorlopig de mond heeft gesnoerd met het bereiken van het imposante record aan triple-doubles, zal hij nog wel even moeten wachten op zijn eerste NBA-kampioenschap. Zijn ploeg, de Washington Wizards, wordt door de bookmakers als minst kansrijke titelkandidaat ingeschat van de 20 teams die zullen wedijveren in de aanstaande play-offs.

Meer over