Slimme sleuven en buisjes temperen de herrie van autobanden

VAN ONZE VERSLAGGEVER TIES BROCK

HUMMELO - Je ziet hem nauwelijks liggen, hij is spotgoedkoop en je kunt er zelfs overheen rijden. Toch halveert een onzichtbare muur langs de weg de herrie van het voorbijrazende verkeer. De eerste geluiddempende ribbelstrook ter wereld is woensdag officieel in gebruik genomen. Langs de nieuwe N314 in Hummelo sturen betonnen tegels over een lengte van 200 meter verkeerslawaai de lucht in.

'Het is geen geluidswal', zegt ontwikkelaar Ysbrand Wijnant over het nieuwste wapen tegen verkeersoverlast. Officieel heet zijn vinding diffractiestrook, maar de geluidsdempers lijken nog het meest op de bermtegels waar je met de auto niet overheen mag. De strook ligt iets schuin omhoog gekanteld en is zo vormgegeven dat zij de helft van het lawaai de lucht in stuurt.

'Bij hoge snelheden maken rollende banden op de weg veruit het meeste geluid, legt uitvinder Wijnant uit. 'Sleuven en buisjes in de betontegels buigen die geluidsgolven in een hoek van 25 graden af. Daardoor gaat het lawaai de lucht in en neemt de overlast met 2 tot 4 decibel af. Dat is het verschil tussen een of twee voorbijrazende vrachtwagens.'

Wijnant ontwikkelde de diffractoren als onderzoeker aan de Universiteit Twente. Met steun van universiteit en overheden richtte hij met Eric de Vries het bedrijfje 4Silence op, dat de octrooien op het product in handen heeft. Na een aantal succesvolle proeven heeft de provincie Gelderland in Hummelo de eerste strook aangelegd.

Beleidsmakers zien in de techniek geen vervanging van de geluidswal, die tot wel 12 decibel kan dempen, maar wel een extra middel om aan geluidsnormen te voldoen. 'Dit is een nieuwe, innovatieve manier om overlast te bestrijden', zegt geluidsadviseur Paul Driessen van de provincie Gelderland. De diffractoren zijn tien keer zo goedkoop als een geluidswal en gaan veel langer mee dan stil wegdek.

Of de techniek commercieel interessant is, zal de komende tijd uitwijzen. Dan wordt de strook langs de N314 beoordeeld op geluidsdemping, afwatering en veiligheid.

undefined

Meer over