Sleutelrol voor burgemeesters bij witte illegalen

De burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht gaan staatssecretaris Cohen van Justitie zwaarwegende adviezen verstrekken over de positie van zogeheten witte illegalen....

De burgemeesters zullen de mate van inburgering, de gezinsomstandigheden en andere dringende redenen van humanitaire aard een zware rol laten spelen. Cohen heeft toegezegd deze gegevens te betrekken in zijn beslissing welke mensen een verblijfsvergunning krijgen.

De coalitiefracties PvdA, VVD en D66 in de Tweede Kamer staan achter de instelling van de commissie van burgemeesters. Volgens de PvdA moeten de adviezen zwaar wegen, maar kunnen ze niet bindend zijn. Cohen moet ervan kunnen afwijken.

Vorige week is er druk overlegd tussen overwegend PvdA-prominenten. De Amsterdamse burgemeester Patijn nam het initiatief. Hij maakte gisteren de instelling van de commissie bekend. In Amsterdam zijn momenteel 15 Turkse vrouwen en 31 Marokkaanse mannen in hongerstaking.

Er zijn zo'n 900 witte illegalen in Nederland; mensen die al jarenlang in Nederland werken, belasting betalen en nu toch het land moeten verlaten omdat ze geen officiële verblijfsstatus hebben.

Patijn voerde gistermorgen een laatste overleg met Cohen, die meteen daarna in een brief bevestigde dat hij instemt met de advisering door de burgemeesters.

De Amsterdamse burgemeester wil geen al te grote verwachtingen wekken. 'De staatssecretaris blijft verantwoordelijk. Er worden nu niet ineens honderden verblijfsvergunningen uitgereikt. Maar onze advisering is ook niet zomaar een sympathiek gebaar van een paar burgemeesters. Het stelt echt wat voor.'

Voor de vijftien Turkse vrouwen waren de ontwikkelingen gisteravond nog geen reden om met hun hongerstaking te stoppen. Patijn had gehoopt dat de toezegging van Cohen hun de gelegenheid zou bieden om hun actie met opgeheven hoofd te beëindigen.

De Turkse vrouwen noemden de commissie van burgemeesters een positieve stap, maar wilden meer informatie over de advisering. Patijn kon die niet geven. Na het overleg met Cohen gaf hij zijn ambtenaren opdracht na te denken over wat precies tot bijzondere lokale omstandigheden moet worden gerekend.

Tot nu toe hebben de vrouwen hun namen niet willen noemen, omdat ze geen vertrouwen hebben in de overheid. Patijn heeft hun op het hart gedrukt niets te kunnen doen als hij geen toegang krijgt tot hun dossiers.

Kerken gaan asiel verlenen aan witte illegalen. De 55 witte illegalen die vorige maand van staatssecretaris Cohen van Justitie geen verblijfsvergunning kregen, zijn gisteren weer in de Haagse Agneskerk getrokken.

Dat heeft het solidariteitscomité van de witte illegalen in Den Haag bekendgemaakt.

Na de Agneskerk, waarin de illegalen vorig jaar wekenlang een hongerstaking hebben gehouden, zullen de Haagse Barthkapel en de Voorburgse Fontijnkerk kerkasiel verlenen.

Meer over