Saoedi-ArabiëMensenrechten

‘Slechts’ zes jaar cel voor vrouwenactivist in Saoedi-Arabië na ‘valse aanklacht’

Een Saoedische rechtbank heeft maandag de bekende vrouwenrechtenactivist Loujian al-Hathoul veroordeeld. Ze kreeg iets minder dan zes jaar (vijf jaar en acht maanden) celstraf wegens ‘het schaden van de nationale veiligheid’.

Loujian al-Hathoul op een foto van haar Facebookpagina. De vrouwenrechtenactivist werd veroordeeld op 'valse aanklachten', aldus  mensenrechtenspecialisten van de Verenigde Naties.  Beeld AFP
Loujian al-Hathoul op een foto van haar Facebookpagina. De vrouwenrechtenactivist werd veroordeeld op 'valse aanklachten', aldus mensenrechtenspecialisten van de Verenigde Naties.Beeld AFP

Mensenrechterorganisaties vreesden dat Al-Hatloul mogelijk twintig jaar achter de tralies zou verdwijnen, omdat ze schuldig werd bevonden aan zware vergrijpen, zoals spionage en samenzwering met buitenlandse mogendheden tegen de koninklijke familie. Volgens mensenrechtenspecialisten van de Verenigde Naties waren die aanklachten ‘vals’.

Omdat de 31-jarige Al-Hatloul al twee jaar en tien maanden in de gevangenis heeft gezeten voordat ze veroordeeld werd, komt ze wellicht medio februari volgend jaar voorwaardelijk vrij.

Joe Biden

Met dit relatief milde vonnis probeert Saoedi-Arabië een potentiële botsing met de Amerikaanse regering te vermijden nu Joe Biden volgende maand aantreedt als president. Biden heeft al gezegd de oliestaat harder te willen aanpakken dan Donald Trump, die op goede voet staat met de Saoedische kroonprins Mohammed, een van de grootste afnemers van Amerikaanse wapens.

Met het vonnis voor Al-Hathoul en een andere recent veroordeelde prominente mensenrechtenactivist, geeft Riyad een dubbel signaal: Saoedi-Arabië toont dat het zich niet al te veel aantrekt van Amerikaanse druk inzake de mensenrechten, maar laat tegelijkertijd een mogelijkheid open met Washington te onderhandelen over vrijlating van individuele activisten.

Stroomstoten

Ook Europese parlementariërs en de Verenigde Naties hebben regelmatig aandacht gevraagd voor de situatie van Al-Hatloul, die in 2018 samen met een tiental andere mensenrechtenactivisten werd gearresteerd. De eerste zeven weken in de cel was ze verstoken van ieder contact met de buitenwereld. Daarna volgden martelingen zoals stroomstoten, seksueel geweld en waterboarding, zeggen haar familieleden en plaatselijke mensenrechtenorganisaties.

Jarenlang werd ze vastgehouden zonder formele aanklacht: de Saoedische regering wachtte eerst de G20-top in november af tot haar zaak werd doorverwezen naar een in terrorisme-zaken gespecialiseerde rechtbank, die vaak dienstdoet bij het veroordelen van activisten en dissidenten.

De rechtbank gebruikte onder meer haar ontmoetingen met westerse diplomaten als ‘bewijs’ voor haar zogenaamde samenzweringen, alsmede een sollicitatie voor een baan bij de VN en gesprekken die ze voerde met buitenlandse media en internationale mensenrechtenorganisaties.

Officieel is het sinds 2018 niet meer verboden om actie te voeren voor vrouwenrechten, maar activisten als Loujian al-Hathoul lopen nog steeds grote risico’s omdat hun activiteiten kunnen worden gebruikt om hen aan te klagen voor ernstige misdaden tegen de staatsveiligheid, zoals het ondermijnen van het gezag van het Saoedische koningshuis.

Meer over