Slechts een op vier Ieren steunt nieuw EU-verdrag

Slechts een op de vier Ieren steunt het nieuwe EU-verdrag, zo blijkt uit een peiling maandag. De peiling is van belang omdat Ierland als enige EU-land een referendum houdt over de tekst, de opvolger van de afgewezen Europese grondwet....

ANP/AFP

De Ierse goedkeuring is nodig om het verdrag in werking te laten treden. De grondwet verplicht de regering daarbij een referendum te houden. Premier Bertie Ahern denkt aan zo'n raadpleging medio 2008.

De enquête door krant Irish Times toonde 25 procent voorstanders, 13 procent tegenstanders en 62 procent had geen mening. Bij een soortgelijke peiling in maart 2005 was 46 procent voor.

De Ierse bevolking heeft een reputatie als het gaat om wegstemmen van EU-verdragen. In 2001 verwierpen ze een ander EU-verdrag, het Verdrag van Nice. Pas met een aparte bijlage over de Ierse neutraliteit konden de Ieren in 2003 instemmen.

Het nieuwe EU-verdrag ('Verdrag van Lissabon’) regelt dat de EU-landen vele vetorechten afschaffen. De Europese Unie krijgt ook een president, die de eenheid onder de EU-landen moet bevorderen. En het Europees Parlement mag voortaan meebeslissen over landbouw, justitie en enkele andere terreinen.

Meer over