Update

Slechts 15 cm sneeuw in New York, excuses van weerdienst

De gevreesde winterstorm is aan New York voorbijgegaan. In de stad viel een laagje sneeuw van 15 centimeter en niet de gevreesde 70 tot 80 centimeter. De nationale meteorologische dienst heeft de weerwaarschuwing voor New York ingetrokken en excuses aangeboden.

Times Square, New York. Beeld getty
Times Square, New York.Beeld getty

De waarschuwing voor een zware sneeuwstorm werd verlaagd naar die voor een winterstorm. Gouverneur van New York Andrew Cuomo heeft laten weten dat het verbod om de straat op te gaan op de meeste plaatsen in de staat is opgeheven. Hij geeft hierbij wel een waarschuwing: 'De wegen zijn begaanbaar, maar het is nog steeds gevaarlijk'. Ook de metro-dienstregeling zal in de loop van de ochtend weer worden hervat.

In Philadelphia en New Jersey is de noodsituatie inmiddels opgeheven en komt het openbaar vervoer langzaam weer op gang. Ook in Massachusetts zal er veel minder sneeuw vallen dan eerder verwacht, zei gouverneur Charlie Baker. In Plymouth, Massachusetts moest wel uit voorzorg een kerncentrale worden stilgelegd. De kerncentrale vormde geen bedreiging voor omwonenden of werknemers maar de stillegging was onderdeel van de veiligheidsprocedures van de centrale.

Volgens de National Weather Service is de storm verder naar het oosten verschoven. In Long Island, delen van Connecticut en de kust van New England is de situatie nog wel zorgelijk. Harde wind zorgt daar voor sneeuwdriften.

Alleen maar fijn
Meteoroloog Ben Lankamp van Weerplaza verklaart waarom Amerikaanse meteorologen er zo naast konden zitten. 'Een lagedrukgebied kan zich heel snel ontwikkelen, weermodellen hebben er moeite mee om dat te voorspellen. In dit geval heeft het lagedrukgebied zich minder sterk ontwikkeld dan er was voorspeld. Dat is alleen maar fijn, ze kunnen van geluk spreken.'

Volgens Lankamp waren de verregaande maatregelen van de autoriteiten in de VS wel terecht. 'In Amerika nemen ze dit heel serieus, in het verleden zijn er sneeuwstormen geweest waardoor het hele openbare leven ontregeld was. Het is dan goed dat er maatregelen worden genomen om gevaarlijke situaties te voorkomen'.

Lankamp wijst erop dat in sommige delen van de VS wel zoveel sneeuw is gevallen als voorspeld. 'Over het algemeen is er minder sneeuw gevallen dan verwacht maar het valt niet overal mee. In Boston is zo'n 30 centimeter gevallen en er zijn uitschieters richting de 40 centimeter, het verschilt per gebied.'

Volgens Anouk Baars, die tijdelijk in Boston woont, zijn er in haar wijk sneeuwduinen van zo'n 50 centimeter. 'Het is een goed besluit geweest om het openbaar vervoer stil te leggen want ik sta hier tot m'n knieën in de sneeuw. Het was voor mij echt een probleem geworden om te werken vandaag.'

New York vannacht. Beeld REUTERS
New York vannacht.Beeld REUTERS
null Beeld getty
Beeld getty

Voorzorgsmaatregelen

Er werden vele voorzorgsmaatregelen genomen om ongelukken te voorkomen. In New York, New Jersey, Connecticut, Rhode Island, Massachusetts en New Hampshire werd de noodtoestand uitgeroepen. Burgemeester Bill de Blasio waarschuwde New Yorkers in sterke bewoordingen: 'Bereid je voor op iets dat erger is dan we ooit gezien hebben.' De burgemeester deed voor alle zekerheid nog een schepje bovenop de voorspellingen: er kan een kleine meter sneeuw vallen, voorspelde hij. Burgemeester Bill de Blasio zei dinsdag met die maatregelen het zekere voor het onzekere te hebben genomen. 'Dit is een 'beter safe dan sorry' scenario' , aldus de burgemeester. 'We hebben een kogel ontweken'.

Vanaf 23.00 uur (Amerikaanse tijd) mochten mensen in New York niet meer de wegen op om te voorkomen dat auto's ingesneeuwd zouden raken en om sneeuwschuivers vrij baan te geven. Iedereen die toch de weg opgaat, riskeerde een boete van 300 dollar (ongeveer 266 euro).

Ook werden alle stadsparken, bruggen, tunnels, scholen en overheidsgebouwen in New York gesloten. Veel voorstellingen en sportevenementen werden afgelast. Er stonden ruim 1.500 vrachtauto's met sneeuwschuivers paraat om het bijna tienduizend kilometer lange New Yorkse wegennet sneeuwvrij te maken.

New Yorkers namen de waarschuwingen zeer serieus. Er stonden maandag lange rijen voor de supermarkten en de stad met 8,4 miljoen inwoners veranderde in een spookstad.

null Beeld afp
Beeld afp
Meer over