Slecht weer hindert wintersportverkeer

Wintersporters die vrijdag of zaterdag van en naar de skidorpen in de Beierse Alpen en delen van Oostenrijk rijden moeten rekening houden met mogelijk forse hinder door harde wind en veel regen en sneeuw, aldus meteoroloog Michiel Severin van Weerplaza.nl.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Delen van Oostenrijk en Duitsland krijgen te maken met een krachtige wind met windstoten van 75 tot 100 km per uur. Dat gaat samen met hevige regenval en boven de 1500 tot 2000 meter zal het flink gaan sneeuwen. Inmiddels hebben de Duitse en Oostenrijkse weerdiensten code geel uitgegeven en voor enkele regio's in Oostenrijk al code Oranje.

Sneeuw en regen
De zwaarste regen- en sneeuwval vindt plaats vanaf vrijdagmiddag tot en met zaterdagavond. Boven de 2000 meter valt dan een dik pak sneeuw, op veel plaatsen in Salzburgerland en het oosten van Tirol minimaal 50 en mogelijk 100 cm. 'In combinatie met de wind kunnen er dan sneeuwduinen ontstaan', legt Severin uit. 'Onder de 2000 meter gaat de sneeuw over in natte sneeuw en regen'. Aangezien de meeste dorpen in deze regio's ruim onder de 2000 meter liggen, lijkt de kans op ingesneeuwd raken niet zo groot. Flinke regenhoeveelheden van 40 tot 80 mm kunnen in de laaggelegen dorpen echter ook voor overlast zorgen.

Elders in het Alpengebied is er volgens Severin weinig aan de hand. 'De rit van en naar de Franse Alpen, Zwitserland en het westelijke deel van de Italiaanse Alpen zal gepaard gaan met zonneschijn en uitstekende temperaturen'.

Meer over