Slecht nieuws dringt langzaam door

Ondanks een stortvloed van slecht nieuws wisten de Amerikaanse aandelenmarkten dinsdag in de eerste uren van de handel aardig stand te houden....

De tekenen waren niet gunstig toen gisteren de handel in de Verenigde Staten begon. Voorbeurs stuurde JDS Uniphase, een fabrikant van apparatuur voor glasvezelnetwerken, een jobstijding de wereld in. Het bedrijf ontslaat vijfduizend werknemers, ongeveer 20 procent van het totaal, wegens tegenvallende resultaten. JDS Uniphase, dat niet in de Dow Jones index is opgenomen maar wel in de bredere Standard & Poor's 500, schoot 14 procent naar beneden om te eindigen op 20,83 dollar.

Ook andere technologie- en telecombedrijven publiceerden teleurstellende cijfers. AT & T, de grootste Amerikaanse aanbieder van lange-afstandstelefonie, verloor in het eerste kwartaal 366 miljoen dollar. Dat verlies werd al verwacht, dus bleef de koersreactie van het telecombedrijf beperkt. Lucent, een fabrikant van telecomapparatuur zag de omzet in de eerste drie maanden met meer dan een miljard dollar dalen. Dat was beter dan beleggers hadden verwacht: het aandeel Lucent maakte een sprong van liefst 8,8 procent. Computerbouwer Compaq rapporteerde een daling van de nettowinst van 74 procent, en leverde daarop op de beurs 15 procent in. In maart kondigde Compaq al aan dat vijfduizend werknemers binnenkort naar een andere baan kunnen gaan uitzien.

Maar niet alleen in de technologiesector vallen ontslagen. Ook zakenbank Morgan Stanley kondigde gisteren het gedwongen vertrek van 1.500 mensen aan. De bank ondervindt de gevolgen van de wereldwijde malaise in de effectenhandel, en ziet zich net als bijvoorbeeld UBS Warburg, Credit Suisse First Boston en ABN Amro gedwongen mensen te ontslaan.

Op macro-economisch vlak werd gisteren de index van het consumentenvertrouwen gepubliceerd. Het vertrouwen in de economie van de Amerikaanse burgers blijkt harder te zijn gedaald dan analisten hadden voorzien, en ook dat deed de beurskoersen geen goed.

Aan het einde van dag bleek dat de slechte tijdingen niet onopgemerkt aan de markt voorbij waren gegaan. De index van technologiebeurs Nasdaq verloor ruim 2 procent en sloot op 2.016 punten. En de Dow Jones index leverde 0,7 procent in op 10.454 punten.

Meer over