Slaperige leeuwen ontwaken erg laat

De ontembare leeuwen, zoals de nationale ploeg van Kameroen wordt genoemd, zijn er nog allerminst in geslaagd de grote belofte in te lossen....

Na de zware nederlaag tegen Duitsland (8-0) waren de Arabische spelers al lang blij dat ze met 0-0 konden rusten. Dat was in geen geval onverdiend. Via Obaid Al-Dossari, de aanvaller die later geblesseerd het veld moest verlaten, kreeg de ploeg in de eerste tien minuten een behoorlijke scoringskans. De spits kopte de bal echter net over het Kameroenese doel.

Wil Kameroen iets waarmaken van de faam die het elftal de laatste jaren heeft opgebouwd, dan zal er dinsdag tegen Duitsland veel beter gespeeld moeten worden. Dat zei ook aanvoerder Rigobert Song, die met een enkelblessure de laatste minuten uitspeelde. 'Het draait nog niet bij ons. We moeten blij zijn met de drie punten en niet te lang bij dit duel blijven stilstaan.'

Kameroen imponeerde geen moment. De 1-1 in de eerste wedstrijd tegen Ierland was ook al zonder flitsend spel tot stand gekomen. Donderdag was het opnieuw niet imponerend wat de Afrikanen leten zien. Fraai uitgespeelde kansen waren er nauwelijks, aanvallen betekende vooral forceren. Wel met succes, zij het pas twintig minuten na rust. Eto'o liep door op een dieptepass en bleef koel op het beslissende moment: 1-0.

Vanaf dat moment was de overwinning eigenlijk al binnen. De tegenstanders hadden te weinig klasse om Kameroen onder druk te zetten. Desondanks slaagden ze er sporadisch in bij het Afrikaanse doel te geraken. Nawaf Al-Temyat, de beste speler van Saudi-Arabië, was dicht bij een doelpunt met een volley van grote afstand. De speler voor wie Roda JC met enkele miljoenen tevergeefs naar Saudi-Arabië reisde, is te goed voor zijn ploeggenoten. Mogelijk heeft een andere Europese club meer dollars over voor de middenvelder.

Aangezien Duitsland en Ierland woensdag gelijkspeelden (1-1) wordt in de groep de laatste speelronde, volgende week dinsdag, beslissend. Kameroen speelt dan in Shizuoka tegen de Duitsers, Ierland in Yokohama tegen Saudi-Arabië, dat uitgeschakeld is.

Als Ierland wint, moet het hopen dat Duitsland - Kameroen niet eindigt in een gelijkspel. In dat geval zijn de Ieren door. Mocht het duel wél in een remise eindigen, dan komen de drie ploegen op vijf punten uit.

Meer over