Slaperige banaan blijft langer goed

Een bananenrijperij in Veenoord heeft een nieuwe techniek ontwikkeld om bananen langer te bewaren. Door een mengsel van zuurstof, kooldioxide, stikstof en ethyleen kan het rijpingsproces twee maanden lang worden tegengehouden....

Dat meldt het Vakblad Agf van 9 september. Bananenrijperij Borgers werkte twee jaar lang aan het systeem in samenwerking met het bedrijf Besseling Agri Technic uit Zwaag. De techniek, waarmee de bananen 'in slaap' worden gebracht, zou geen kwaliteitsverlies tot gevolg hebben.

Volgens directeur Borgers van de bananenrijperij zullen de grote bananenproducenten 'niet blij' zijn met de vondst. 'De bananenboten varen nu als een busdienst heen en weer. Als in Nederland de vraag plotseling afneemt, hebben wij geen bananen nodig, maar blijven ze wel komen. Na twee weken moeten we ze dan dumpen. Nu kunnen we dat probleem verschuiven naar de producenten.'

Volgens dr. ir. Henry van der Valk van het onderzoeksinstituut ATO Agrotechnologie in Wageningen is het binnen de wetenschap al bekend dat bananen voor langere tijd kunnen worden geconserveerd. 'De techniek zelf is niet revolutionair, maar het zou de eerste keer zijn dat ze in de praktijk wordt toegepast.'

Ulco Koers van Agro Fair in Barendrecht, importeur van de Max Havelaar-bananen, is zeer verrast door de ontdekking. 'Voor zover ik weet, is het onmogelijk om bananen zo lang te bewaren. Dit is echt een zegen voor ons.'

Meer over