Slapen

Lezers van de Volkskrant kiezen deze maand de Nederlander van het jaar 2005. Een dagelijks verslag van het stemverloop. Uitslag: 23 december....

'Het stemlokaal is gesloten.' Het staat er echt, op de website van dezeverkiezing. Stemmen kan niet meer, de kiescommissie telt zich momenteel devingers blauw aan de meer dan 23 duizend stemformulieren die werdeningevuld.

De afgelopen weken heeft ze voornamelijk liggen slapen, maar gelukkigwaren er tot op de dag van vandaag wakkere lezers die de suffende ledenattenderen op een opmerkelijk fenomeen: er schijnt iets bijzonders aan dehand te zijn met deze verkiezingen. Geruchten gaan dat één enkele websitede uitslag heeft weten te beïnvloeden, manipuleren zelfs, door deachterban op te roepen massaal op hun heldin te stemmen.

Huh? Wat?

Geschrokken veerden we op. De zware jongens van de internetbeveiligingbezweren goddank dat ze vijandelijke aanvallen hebben weten te pareren.Zelf leek die 'vijand' trouwens gistermiddag ineens niet meer zo zeker vande eigen zaak, want eerder werd onder elkaar nog volop opgeschept over devermeende mogelijkheid om met één computer bij wijze van sprekentachtigduizend maal te stemmen, maar enkele uren voor het sluiten van destemhokjes werd de achterban voor de zekerheid toch nog maar even opnieuwopgeroepen.

Waar halen die jongens al die tijd toch vandaan?

De kiescommissie is benieuwd. Zou het dan toch nog spannend worden?Lezer(es) 'M' denkt van wel, zo bleek gisteravond op het weblog: 'Alszoveel sites Rachel Hazes op 1 willen, dan stemt nieuwszicht.com op JobCohen. Ben benieuwd naar de uitslag, verwacht namelijk nog een IP-filtervan de Volkskrant. Dat zou de test een stuk betrouwbaarder maken en zorgtvoor een leuke verassing voor het klapvee dat gehoor geeft aan de diverse'stem op' acties.

Nog één nachtje slapen.

Jean-Pierre Geelen

Meer over