Slap aftreksel

Humor is om te lachen, maar het vak van humorist is een serieuze aangelegenheid, die talent en toewijding vergt. Wat er kan gebeuren als er op de bonnefooi lollig wordt gedaan, werd zaterdagavond pijnlijk zichtbaar in het nieuwe RTL 4-programma TV Top5....

Paul Brill

Het programma is onmiskenbaar een poging om een graantje mee te pikken van het succes dat de publieke omroep boekt met Kopspijkers (VARA) en Dit was het nieuws (TROS). Voor dat doel zijn de formules van beide programma's schaamteloos gekopieerd en door elkaar gehusseld. Onder leiding van Marc Klein Essink geeft een vierkoppig panel (drie vaste leden, één gast) leuk bedoeld commentaar bij opvallende tv-fragmenten van de afgelopen week en kiest de vijf beste stukjes. Daarnaast bevatte de eerste aflevering een gefilmde sketch met een imitatie van Gerard Joling die zogenaamd voor zijn showbizz-programma op zoek ging naar Willibrord Fréquin, die in commerciële ongenade dreigt te vallen.

Eén ding is helaas niet gejat: de spitsvondigheid die zowel Kopspijkers als Dit was het nieuws vaak kenmerkt. De presentatie maakt een ingestudeerde en geforceerde indruk en veel grappen vallen uiteen als een mislukte vuurpijl. Naar aanleiding van de supportersrellen bij de wedstrijd Quick Boys-Harkemase Boys om de kampioenstitel bij de zaterdagamateurs kreeg gaste Bridget Maasland de suggestie mee dat ze volgend seizoen wellicht een programma kan gaan maken onder de titel: Beuken doe je zo! Bridget lachte er bereidwillig om, ze was kennelijk al tevreden met de kans om de reality soap BNN Family, die vanavond van start gaat, te promoten. Jammer dat deze getalenteerde BNN-coryfee haar ambities niet wat hoger stelt.

Doordat Dit was het nieuws zaterdag aan een nieuwe reeks van zes afleveringen begon, zat

TV Top5 als het ware ingeklemd tussen de concurrenten van VARA en TROS. Daardoor viel de povere kwaliteit misschien wel extra op. Het slotcabaret van Kopspijkers verkeerde dit keer bepaald niet in topvorm, maar was nog altijd aanzienlijk spiritueler en geestiger dan wat de copycats van RTL voorschotelden.

Willibrord Fréquin is inmiddels al hard op weg een fletse afspiegeling van zijn imitator Paul Groot te worden, maar 'de brutaalste verslaggever van Nederland' mocht in De week van Willibrord in elk geval wel het genoegen smaken dat op de première van The Matrix Reloaded een bezoekster de gelegenheid aangreep om hem te bedanken voor alles wat hij altijd voor 'de zwakkeren' had gedaan. Dat liet hij haar graag nog een keer voor de SBS-camera herhalen.

Algeheel toepasbare verzuchting van oud-staatssecretaris Aad Nuis (D66) in Netwerk: 'We moeten wel meedoen, maar ik trek er geen vrolijk gezicht bij.'

Meer over