Slanke Zweden, trotse Fransen

Van zomerluwte is nog steeds geen sprake - het regent nieuws. Terwijl politici nog over elkaar heen buitelden om te verklaren dat het wettelijk rentemaximum van 21 procent omlaag moet (om firma's als PrimeLine en Comfort Card de wind uit de zeilen te nemen), diende zich maandagochtend direct een overname...

Van onze verslaggever Gert-Jan van Teeffelen

Versatel, een geduchte concurrent van KPN op de zakelijke markt en die voor adsl, komt tien jaar na oprichting in handen van een andere KPN-rivaal, Tele2. Het rijke Zweedse bedrijf betaalt 1,3 miljard euro voor Versatel.

Tele2 is ultraslank. Topman Jarnheimer grapte dinsdag dat '50 procent van ons hoofdkantoor op deze persconferentie aanwezig is'. Hij bedoelde zichzelf en zijn financiële man. Bij Tele2 Nederland (twee miljoen klanten) werken slechts 44 mensen. Het bedrijf bezit vrijwel niets. Vandaar dat de firma in KPN-kringen wordt beticht van aasgier-of parasietengedrag: Tele2 investeert zelf geen cent en wacht tot het van toezichthouders het recht krijgt om op andermans netwerk te mogen. Dat Tele2 niettemin Versatel koopt, heeft te maken met kostenbesparingen: gesprekken deels over dit net leiden, is goedkoper dan inkoop bij KPN.

Minder verrassend waren de cijfers die Philips dezelfde dag meldde. De omzet daalde in het tweede kwartaal met 2,5 procent, vanwege de aarzelende consument. Philips had dit al eerder laten doorschemeren. De winst van 980 miljoen euro was vooral te danken aan een boekwinst.

Overigens is Philips net als andere fabrikanten mogelijk niet geholpen met de commotie over eerdergenoemde klantenkaarten. Sommige winkelketens zeggen een kwart van hun televisies of koelkasten te verkopen met deze 'koop nu, betaal later'-kaarten.

Ook computermakers vechten om elke klant. Hewlett-Packard, door Dell onttroond als marktleider, maakte dinsdag bekend bijna vijftienduizend banen te schrappen, 10 procent van het totaal. De gevolgen voor HP Nederland (2600 mensen) lijken beperkt.

Veel computers komen net als alle andere denkbare handelswaar uit China, maar spullen uit dit land worden ietsje duurder. China revalueerde donderdag zijn munteenheid (yuan of renminbi). Het westen klaagt al lang over de goedkope munt. Gevoelige materie, want veel landen zien werk weglekken naar China.

Een ander Amerikaans concern, Chevron, verhoogde woensdag zijn bod op Unocal, eveneens een oliebedrijf. De zaak zou niet speciaal zijn, ware het niet dat het Chinese Cnooc ook een bod heeft uitgebracht. Als dat slaagt, zou het de grootste overzeese Chinese overname ooit zijn, maar in de VS doen zelfs politici hun best om de Cnooc van Unocal af te houden.

In Frankrijk tekent zich net zoiets af, hoewel een bod op Danone ontbreekt. Dit zuivelconcern zou worden begeerd door de - aldus veel Fransen - verderfelijke Amerikaanse cola-en snackgigant PepsiCo. Tegelijk lijkt in Italië het nationalistische verzet tegen ABN Amro te zegevieren. De bank lijkt ook zelf niet meer te geloven in overname van Antonveneta. ABN loert reeds op de Turkse Garantibank. Die naam kennen Nederlanders al van de hoge rente - spaarrente ditmaal.

Over hoge rendementen gesproken: de klanten van de Gooise zakenman René van den Berg moeten afwachten of zij hun geld terugkrijgen. Veiliger zat degene die in 1890 in Koninklijke Olie - het aandeel heet sinds woensdag Royal Dutch Shell - stapte: de duizend gulden van toen zou nu 7,7 miljoen euro zijn.

Meer over